CDA-basis mort over stikstofbeleid
„Ik ben heel erg teleurgesteld in mijn fractie in de Tweede Kamer”, zegt Bram Egberts, melkveehouder en CDA-raadslid in Hoge Hexel (OV). „En dat is nog netjes uitgedrukt.”
Hij heeft Kamerleden Jaco Geurts en Maurits von Martels herhaaldelijk erop aangesproken, maar dat heeft volgens hem maar weinig uitgehaald. Als voorbeeld noemt hij het debat over de voermaatregel, dat op de laatste dag voor het reces was gevoerd, en waar de SGP om half twaalf ’s nachts een motie indiende om de hele maatregel te schrappen. „Die motie hadden ze moeten steunen”, stelt Egberts. „Dat was de beste motie die er was.”
Ook de CDA-raadsleden Ad van de Crommert (Veghel, NB) en Thijs Mooren (Kaag en Braassem, ZH) uiten kritiek op hun eigen partij. Beiden zijn ook actief als boer.
Problemen
Er zijn ook CDA’ers die er genuanceerder tegenaan kijken. Zoals Arie Mentink, melkveehouder en CDA-raadslid uit Dinkelland (OV). Ook hij ziet dat de problemen te veel naar de boeren worden geschoven. „En die voermaatregel heeft in de praktijk weinig effect op de stikstofemissie.”
Maar volgens hem schiet het CDA er niets mee op als het de hakken in het zand zet. „Dan valt het kabinet en krijgen we een demissionaire regering, maar daarmee is het beleid niet van tafel.”
En dan kunnen een heel stel andere doelstellingen van het CDA ook niet worden gehaald. „Onze partij is nu eenmaal geen oneissue partij”, vertelt Mentink. Maar daardoor klinkt volgens hem de boerenstem juist harder door. „Electoraal brengen alle boeren in Nederland samen één, misschien twee zetels in”, rekent hij uit. „Daarmee bereik je niets, en je komt waarschijnlijk niet eens in de regering.”
Daarentegen heeft het CDA nu negentien zetels, en daarmee wordt de boerenstem een stuk groter. „Binnen het CDA hebben boeren meer invloed op het beleid”, stelt de melkveehouder. „Al betekent het dat je soms niet helemaal je zin krijgt.”
Resolutie wel uitgevoerd
„Maar ik heb juist alles gedaan om die resolutie wel uit te voeren”, reageert CDA-Tweedekamerlid Jaco Geurts. „Ik heb alle pogingen gedaan om het Landbouw Collectief en de minister om tafel te krijgen.”
En dat is gelukt, vertelt hij. „Maar wat er daar vervolgens aan tafel gebeurt, daar heb ik geen invloed op.” Geurts wijst erop dat Nederland nu eenmaal te maken heeft met een uitspraak van de Raad van State. „Het is aan het kabinet om daar oplossingen voor aan te dragen. Wij zetten ons in om evenwichtig beleid tot stand te brengen met een gebiedsgerichte aanpak en zonder verplichte krimp van de veestapel. Dat is intussen regeringsbeleid geworden.”
Zijn fractie zet zich daarnaast in voor een verbeterd RIVM-model en het herbeoordelen van de Natura 2000 gebieden. Veel van wat in de motie staat, voert het CDA al uit. „En dat heb ik ook op het partijcongres gezegd.”
Nee, beaamt hij, de motie van de SGP heeft hij niet gesteund. Maar die kreeg maar 28 stemmen. Ook als het CDA daar wel mee had ingestemd, had die geen meerderheid gekregen. Geurts wijst dan liever op de motie die hij dezelfde nacht samen met Mark Harbers (VVD) heeft ingediend. „Heb je die gelezen? Daarin staat dat als het voorstel van de melkveehouders volgens het PBL een goed alternatief is, de boer ook daarvoor kan kiezen.”
Geurts wijst erop dat die motie een meerderheid van de stemmen heeft gekregen, zodat de minister daarmee aan de slag moet. „En daarmee heeft hij meer effect dan een motie die het ook met onze steun niet zou hebben gehaald.”