Windmolens Gelderse pluimveehouder staan al bijna jaar stil op last van provincie
De gemeente Bronckhorst verleende hem een vergunning. Daarop plaatste opfokker Hoftijzer twee kleine windmolens van 15 meter hoog op zijn opfok vleeskuikenouderdierenbedrijf zodat hij stroom kan opwekken. De provincie Gelderland eiste op 31 oktober vorig jaar echter dat de windmolens werden stopgezet. Tot op de dag van vandaag draaien ze nog steeds niet.
Buurtbewoners vinden dat de effecten op de natuur van de windmolens onvoldoende zijn onderzocht en kaartten dit aan. De provincie Gelderland gaf de buurtbewoners gelijk en oordeelde dat de gemeente de vergunning onterecht verleende. Aangezien de pluimveehouder zijn windmolens graag weer in gebruik wil nemen, was er dinsdag 10 oktober een hoorzitting op het provinciehuis in Arnhem.
Dode vogels en vleermuizen
De provincie Gelderland vreest dat er in de pakweg 25 jaar dat de wieken draaien vogels en vleermuizen tegen de wieken aan vliegen en hierbij verongelukken. Hoftijzer liet echter zelf onderzoek doen: „De windmolens staan 31 meter van de stallen in een weiland. Dit betekent niet dat er hierdoor geen vogels tegen de wieken kunnen vliegen en omkomen, maar dat gebeurt niet opzettelijk. Dit is wat in de Wet natuurbescherming staat", zegt een specialist die de pluimveehouder bij staat. De windmolens draaiden vorig jaar enkele maanden. In die maanden is geen enkele dode vogels bij de windmolens gevonden.
De commissie Rechtsbescherming van de provincie stelt een advies samen voor Gedeputeerde Staten. Die moeten uiteindelijk een besluit nemen. Dat hele proces duurt ongeveer een week of zes. Pluimveehouder Hoftijzer heeft een goed gevoel over de uitspraak in de zaak. Hij vond dat de commissie zich goed had ingelezen en met kritische vragen kwam. De commissie oogt volgens de pluimveehouder onafhankelijk en dat stemt hem tevreden.