Schapen krijgen voorrang bij vaccinatie tegen blauwtong
Demissionair landbouwminister Piet Adema maakte vrijdag bekend dat er op zeer korte termijn 1 miljoen vaccins beschikbaar komen voor Nederland. Een aantal sectorpartijen, waaronder LTO Nederland, de brancheorganisatie van de dierenartsen, Vee & Logistiek en de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie, hebben op verzoek van het ministerie een vaccinatiestrategie opgesteld voor de verdeling.
Verdeling vaccins
Van de één miljoen vaccins, gaan er 800.000 doses naar de schapenhouderij en 200.000 doses naar de zeldzame huisdierrassen en kleinschalige houderijen met een publieksfunctie. Dat zijn bijvoorbeeld kinderboerderijen. De volgende lading van de vaccins gaan ook naar deze doelgroepen totdat aan alle vraag is voldaan.
Als er nog vaccin over is, dan is het voorlopige advies om runderen in te enten die dag en nacht buiten lopen, zoals jongvee dat wordt geweid. Mogelijk wordt dit advies komende weken aangepast wanneer meer duidelijkheid bestaat over de snelheid van de vaccinlevering en over de mate waarin dieren in hoog besmette regio's afgelopen jaar afweerstoffen hebben opgebouwd.
Onderbouwing strategie
De reden dat schapen voorrang krijgen bij vaccinatie, is dat de blauwtong gerelateerde klachten heftiger zijn dan bij runderen. Daarbij weegt diergezondheids- en welzijnsschade zwaarder dan alleen de economische schade.
Runderen spelen een belangrijkere rol in de verspreiding van blauwtong, maar omdat er met het aantal beschikbare doses en de capaciteit van dierenartsen nooit voldoende dekking zal zijn om de verspreiding substantieel tegen te gaan, wordt het vaccin in eerste instantie ingezet om klinische ziekte en sterfte te voorkomen. De verspreiding van de ziekte heeft daarom niet de hoogste prioriteit.
Efficiënte vaccinatie
Schapenhouders krijgen het advies om de vaccinatie zo goed mogelijk voor te bereiden door de dieren te verzamelen voordat de dierenarts langs komt. Zo kan het vaccineren op een efficiënte manier gebeuren.
Naast dierenartsen mogen ook studenten diergeneeskunde onder leiding van een dierenarts ingezet worden om de vaccins toe te dienen. Hoe dit er precies uit moet gaan zien, wordt nog vormgegeven.
Extra maatregelen
Op de website van Royal GD staan extra preventieve maatregelen geschetst die veehouders kunnen nemen om de kans op ziekte en sterfte te verminderen. Het gaat dan om adequaat opstallen van dieren in combinatie met goede ventilatie.
De sectorpartijen benadrukken dat het moeilijk is te voorspellen hoe de beschikbaarheid van vaccins zich zal ontwikkelen. Om die reden is er vooral gefocust op de inzet van de eerste batches die beschikbaar zullen komen. Als na verloop van tijd wijziging van de strategie nodig blijkt, zal daar opnieuw over gecommuniceerd worden vanuit de betrokken partijen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: LTO Nederland