Gelderland werkt aan provinciale aanpak PAS-melders
Voor de legalisatie van PAS-melders wordt door het provinciebestuur ingezet op het bezoeken van alle PAS-melders. Daarnaast wil het college werken aan een specifieke subsidieregeling voor PAS-melders die investeren in maatregelen die de emissie van ammoniak omlaag brengen.
Lbv+
Gedeputeerde Staten van Gelderland starten een lobby richting de Rijksoverheid om de stikstofruimte die wordt verkregen via de intrekkingen van vergunningen bij deelnemers aan de beëindigingsregeling Lbv+ direct in te zetten voor PAS-melders en de natuur in Gelderland. Ook wil het provinciebestuur bij het Rijk pleiten voor de mogelijkheid van een vergunning voor PAS-melders bij intern salderen. Minister Van der Wal zou daar advies over moeten vragen bij de Raad van State.
De emissieruimte die resteert van de aankopen van veehouderijbedrijven voor de aanleg van natuur en wegen wordt maximaal benut. Waar nodig wordt gebruikgemaakt van de ruimte via emissierechten uit de Gelderse Stikstofbank. Verder gaat het college zich sterk maken voor het koppelen van stikstofemissieruimte uit verschillende stikstofbanken van Rijk en provincie.
In de afgelopen periode heeft Gelderland de dossiers van alle PAS-melders die een verzoek hebben ingediend beoordeeld en vastgesteld of de melders in aanmerking zouden kunnen komen voor een vergunning. Echter, het ontbreken van voldoende geschikte stikstofruimte op de specifieke hexagonen stokt het proces van legaliseren.
Stand van zaken
De stand van zaken is nu dat 32 PAS-melders zich hebben teruggetrokken en 31 melders voldoen niet aan de vereisten van het landelijke legalisatieprogramma. 31 melders hebben inmiddels bericht gehad dat voor hun legalisatie stikstofruimte nodig is. 8 PAS-melders kunnen worden gelegaliseerd binnen de referentieruimte. Van 14 PAS-melders heeft de provincie de dossiers recent ontvangen. Deze moeten dus nog worden beoordeeld.
Van 118 PAS-melders is nog aanvullende informatie nodig om tot een eindoordeel te komen. Van de 237 dossiers die Gelderland oorspronkelijk in behandeling had, bleken er 3 over dezelfde melding te gaan, waardoor we er nu nog 202 dossiers in behandeling zijn.
Belemmeringen
Het legaliseren van de PAS-melders gaat zeer moeizaam. Gelderland loopt net als andere provincies tegen diverse belemerringen aan. De belangrijkste zijn de de beschikbaarheid van voldoende stikstofruimte op de specifieke hexagonen, die nodig is voor de betreffende PAS-melder: de uitspraken van de rechter over het niet mogen hanteren van emissiefactoren uit de regeling Ammoniak en Veehouderij (RAV) voor stalvloeren, de toets aan het additionaliteitsbeginsel mede in relatie tot de recent gepubliceerde Natuurdoelanalyses (NDA’s), de medewerking van buurprovincies en de de staatsteunbeperkingen bij het verwerven van stikstofruimte.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Gelderland