Erwin Wunnekink: 'Regeerakkoord brengt opluchting en realisme voor melkveehouders'
„Ik ben ontzettend blij dat er weer een nieuw kabinet is”, zegt Wunnekink, die het akkoord op hoofdlijnen had doorgenomen. „Het haalt je toch uit een impasse en geeft duidelijkheid. Het feit dat er nu een akkoord is, dat verdere invulling nodig heeft, is goed. Het ademt een sfeer van overleg."
Innovatie
Wunnekink ziet positieve ontwikkelingen in het akkoord, vooral op het gebied van innovatie. „Innovatie was vaak ondergeschikt, maar nu lees ik managementmaatregelen en een afrekenbare stoffenbalans terug in het akkoord. Dat toont een verandering in de sfeer: we kunnen weer over de inhoud praten en innovatie meenemen. Dat doet me goed.”
Hij weerlegt de kritiek dat het nieuwe kabinet eerdere inspanningen van het vorige kabinet zou gaan afbreken. „Wat duidelijk in het akkoord staat, is dat we niet alleen stikstof als probleem van de natuur zien, maar ook de staat van instandhouding van de natuur. Er komen meer factoren bij en we gaan minder naar depositie en meer naar emissie kijken. Dat is goed. Je moet door die impasse heen.”
Mestproblematiek
Wunnekink benadrukt dat Nederland stappen wil zetten om de mestproblematiek aan te pakken. „We willen 170 kilogram stikstof uit de nitraatrichtlijn halen, wat een Europese aangelegenheid is. Het feit dat Nederland deze inzet wil doen terwijl de nitraatrichtlijn geëvalueerd wordt, is een goede beweging. Ook Nederland aanwijzen als verschillend gebied qua nitraatgevoeligheid helpt enorm. Dit soort zaken waren onbespreekbaar, maar nu wordt er bestuurlijk druk op gezet om dat te veranderen. Dat gaat ons helpen.”
Wat betreft de stemming in de sector, merkt Wunnekink vooral opluchting. „Er is een nieuwe werkelijkheid, en dat helpt. Er is tevredenheid over het vele lobbywerk dat is verricht, door zowel LTO als Agractie en andere partijen. Iedereen vindt er wel iets van terug. Er zit een bepaald realisme in, ook naar Europa toe. Het is niet zomaar, 'we gaan de derogatie verlengen'. Er wordt nu echt gekeken naar een reële manier om richting een balans op de mestmarkt te komen. We krijgen meer tijd, maar we moeten nog wel dingen doen. Er zit een realisme in en dat geeft uitdaging.”
Rode diesel terug
Op de vraag over de terugkeer van de rode diesel reageert Wunnekink verrast: „Ja, die had ik niet zien aankomen. Of het een goed idee is? Natuurlijk, dat scheelt mij ook geld thuis”, zegt hij lachend. „In het algemeen ben ik blij met de aandacht voor het verdienmodel en de regeldruk. Dat alleen al is een winstpunt.”
Hoewel hij het akkoord nog gedetailleerd moet doorkijken, ziet Wunnekink dus positieve signalen in de richting van een evenwichtige en realistische aanpak van de uitdagingen in de melkveehouderij.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief