Dit Gelders biologische varkensbedrijf wint Agroscoopbokaal Biologisch: 'We telen ons eigen veevoer'
Mark en Nancy namen in 2022 formeel het bedrijf over van Nancy’s ouders Henk en Ria Rouwhorst. Henk verzorgt en controleert nog altijd de vleesvarkens. Ria doet de technische en financiële boekhouding. Daarnaast zijn er 4 parttime medewerkers om de 270 zeugen en 500 vleesvarkens op het bedrijf te verzorgen. Voor optimaal bedrijfsresultaat sturen ze op de data van de CDI, de uitdraai van de slachterij en het managementsysteem.
Door de focus op regionale, biologische kringlooplandbouw behalen zij uitstekende resultaten en onderscheiden zij zich van andere bio-varkenshouders.
Uitblinker in regionale bio-kringlooplandbouw
„We willen technisch goed draaien en zo een goede boterham verdienen”, aldus Mark. „In onze bedrijfsvoering staan de biologische principes centraal. We richten ons op de kringloopgedachte en telen ons eigen veevoer. Daarbij kijken we naar regionaliteit en proberen we biodiversiteit te bevorderen.” Op hun 25 hectare biologische grond telen ze granen en eiwitrijke mengteelten om in combinatie met het aanvullende voer van Reudink aan de varkens te voeren. Zo drukken ze de kosten en zorgen ze voor een stabiel rantsoen.
„We wisselen onderling grond uit voor de rotatie, zetten de overtollige mest regionaal af en verkopen onze biggen aan collega-boeren in de nabije omgeving”, licht Mark toe. In het kader van biodiversiteit staan er ook A-palen voor zwaluwen en broedkasten voor de torenvalk en de uil op het terrein. Nancy vult aan: „Mijn vader, Henk, heeft zich samen met de buurt ingezet om een bloemenmengsel te zaaien, en we hebben een natuurbedrijfsplan laten maken om te zien hoe onze grond nog beter kan worden ingepast in de natuur.”
Eigen teelt en regionaal aankoop
Bennie Rupert, specialist biologische varkenshouderij bij Reudink, spreekt van een terechte winnaar: „Dit bedrijf is gedeeltelijk zelfvoorzienend in de voerbehoefte van de varkens. Door eigen teelt en regionale aankoop van relatief schaarse producten sluiten zij de kringloop: een belangrijk onderdeel van de biologische principes die wij als sector nastreven. Er is veel aandacht voor het bouwplan en de bodem. Door in de aangelegde kuilen te werken met melkzuurbacteriën die het fermentatieproces op gang brengen, verbeteren ze de nutriëntenbenutting en daarmee de voederconversie. Bovendien zijn ze vooruitstrevend en zoeken ze de samenwerking, o.a. met collega-boeren, om als biologische sector verder te komen. Mark is daarnaast ook nog bestuurslid bij de Vereniging van Biologische Varkenshouders en maatschappelijk actief in het verenigingsleven van Mariënvelde.”
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Reudink
Bron: Reudink Biologische Voeders