Coalitieakkoord krijgt van boeren een ruime voldoende, meer vertrouwen in toekomst agrarisch bedrijf
„De zon gaat weer schijnen in Nederland”, sprak Geert Wilders, fractieleider van de grootste coalitiepartij PVV. Boeren lijken dit inderdaad zo te voelen na het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord, maar er is ook nog wat terughoudendheid. Zo geven biologische boeren het akkoord een onvoldoende.
Investeren
Hoewel boeren vertrouwen hebben in de nieuwe regeringspartijen, is de bereidheid om geld te investeren in het bedrijf niet direct hoog na het nieuwe akkoord op hoofdlijnen: 33 procent. 53 procent staat daar neutraal in.
Boeren geven het coalitieakkoord gemiddeld een 7,1: 32 procent geeft een 8, 27 procent een 7, 11 procent een 9 en 6 procent een 10. 14 procent van de ondervraagde boeren geeft een onvoldoende. Van de ondervraagde boeren is 7,1 procent Skal-gecertificeerd of in omschakeling naar biologisch. Deze boeren geven het coalitieakkoord een onvoldoende: gemiddeld een 5,1.
Mest
De mestcrisis houdt boeren bezig. Plannen uit het coalitieakkoord over dit thema spreken boeren het meeste aan. Agrio Uitgeverij vroeg boeren een top drie te maken op basis van de landbouwplannen uit het coalitieakkoord. Eerder werd uit onderzoek via De Sterke Erven-monitor van Agrio duidelijk dat boeren (vooral melkveehouders) slapeloze nachten hebben vanwege de alsmaar stijgende mestafzetkosten. Strenge regelgeving zorgt voor druk op boerengezinnen.
Uit het coalitieakkoord wordt duidelijk dat de vier rechtse politieke partijen iets aan dit probleem willen doen en dat spreekt dan ook het meeste tot de verbeelding onder boeren. Het plan om de stikstof- en fosfaatnormen in lijn te brengen met omringende landen spreekt het meeste aan. 255 boeren (45,95 procent) heeft dit thema in de top drie staan. Het plan om de maximale hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest van 170 kilogram per hectare uit de Nitraatrichtlijn te schrappen scoorde ook hoog, voor 40,36 procent (224 boeren) van de ondervraagden is dit een top drie-thema.
‘Brussel gaat niet meebewegen’
Het plan om in Brussel te vragen om versoepelde mestregels (35,14 procent, 195 boeren) en het plan om de vanwege de Nitraatrichtlijn ‘kwetsbare gebieden’ in Nederland te herzien (27,93 procent, 155 boeren) kwamen ook vaak terug in de top drie. Wel denken boeren dat de Europese Commissie niet toe gaat geven. Er is weinig vertrouwen dat ‘Brussel’ meebeweegt om het mestprobleem op te lossen. 52 procent geeft aan geen of weinig vertrouwen te hebben, 24 procent is neutraal en 24 procent heeft daar (veel) vertrouwen in.
Het herinvoeren van rode diesel spreekt minder boeren aan (21,26 procent, 118 ondervraagden). Ook extra inzetten op innovatie in de landbouw en investeren in agrarisch natuurbeheer scoren laag en spreken dus minder boeren aan.
BBB
Het onderzoek werd de afgelopen dagen ingevuld door 639 respondenten, waarvan 566 boeren in de sectoren melkvee (55 procent), akkerbouw (35 procent), pluimveehouderij (7 procent), varkenshouderij (5 procent) en schapenhouderij (vier procent).
De meeste boeren stemden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op de BBB (63 procent), op afstand gevolgd door VVD (7 procent), CDA (6 procent), SGP (6 procent), PVV en NSC (beiden 4 procent) en Pvda/GL (3 procent). De rest stemde op één van de overige politieke partijen of heeft niet gestemd.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Robert Ellenkamp
Opgeleid tot ruimtelijk planoloog, maar geboren met een journalistiek hart. Sinds 1999 werkzaam bij Agrio. Eerst als journalist en later als coördinator van de regionale vakbladen. Sinds 2009 verantwoordelijk voor alle redactionele producties op papier en online van Agrio. Geeft leiding aan het 18-koppige redactionele team en stuurt de ontwikkeling van nieuwe producten aan.
Beeld: Ellen Meinen