Zware regenval leidt tot veel vragen over uitvoering GLB
LTO en NAV roepen overheid op coulant te zijn bij GLB-verplichtingen
Bij LTO en de NAV komen veel vragen binnen van akkerbouwers over GLB- en APN-gerelateerde verplichtingen. Nu het al zo lang zo nat is, kunnen veel telers niet meer aan de verplichtingen voldoen. Tineke de Vries, voorzitter LTO-Akkerbouw, noemt als voorbeeld de Gecombineerde Opgave die voor 17 mei moest worden ingediend. „Wat als nu blijkt dat telers niet kunnen poten of dat gewassen verloren zijn gegaan door de vele regen en er een ander gewas in moet?” Ook het tot nu toe niet in kunnen zaaien van een rustgewas leidt tot vragen, aldus De Vries.
Voorzitter Teun de Jong van de NAV wil de politiek opnieuw wijzen op de intentie van de Europese Commissie om regelgeving in de landbouw niet te koppelen aan data. „De natuur is niet in data te vangen, maar helaas gebeurt dat nog steeds.”
„De natuur is niet in data te vangen, maar helaas gebeurt dat nog steeds.”
De verschillen in en tussen gebieden zijn groot, waar het gaat om de hoeveelheid neerslag. De vele regen heeft op veel plekken geleid tot flinke achterstanden. De Jong: „Er moet her en der nog heel wat worden gepoot. Bieten en uien lopen in sommige gebieden drie tot vier weken achter. Deze week gaan we al naar juni, het wordt erg laat.”
1 oktober
Die vertraging zal ertoe leiden dat ook de oogst en het inzaaien van een vanggewas voor 1 oktober op zand en löss niet kan worden gehaald. De Jong is hier heel stellig in: „Die datum moet er af.”
LTO en NAV gaan op korte termijn met de overheden in overleg. De Vries: „Er moeten oplossingen komen.”
België: uitstel tot 30 juni
Ook in België worden akkerbouwers ongerust over de verzamelaanvraag. In België moet deze uiterlijk 31 mei worden ingediend. Als deze teelt door de wateroverlast onverhoopt toch wijzigt, dan kan dit tot 30 juni worden aangepast in de verzamelaanvraag, laat het ministerie van Landbouw en Visserij weten.
Minister van Landbouw Jo Brouns: „Twee zaken wil ik benadrukken: de verzamelaanvraag kan nog worden aangepast tot 30 juni en de hoofdteelt moet er niet op 31 mei staan. De hoofdteelt is degene die er overwegend staat in de periode 15 mei tot 15 augustus, dus het is geen enkel probleem om daar nog iets in aan te passen.”