Gelderland loopt tegen knelpunten aan bij aanpak piekbelasting
Veel bedrijven die overwegen te stoppen of inmiddels een aanvraag bij RVO hebben ingediend voor deelname aan de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus), zitten nu in traject met de gemeente om te kijken naar een alternatieve bestemming van de bedrijfslocatie. Het overleg met de gemeente en het traject van het principeverzoek voor wijziging van de bestemming duurt bijna altijd langer dan zes maanden. Dit betekent als de aanvrager daar al niet vooraf aan is begonnen, dat het niet lukt om dit af te ronden voor het moment van tekenen van de beschikking.
Gelderland is in overleg met het ministerie voor een aanpassing van de termijnen.
Doorlooptijd sloopvergunning
Daarnaast zijn er ook aanvragers die sowieso gaan stoppen en inmiddels al bezig zijn met de voorbereiding van de sloop van de gebouwen. Ondernemers lopen er nu tegenaan dat de doorlooptijd voor het verkrijgen van een sloopvergunning flink kan oplopen, mede door de vereiste flora- en fauna onderzoeken.
De veehouder kan hierop anticiperen door dit traject zo vroeg mogelijk te starten, maar veel boeren hebben de logische neiging om zaken stap voor stap te doen. Tegelijkertijd bepaalt de regeling dat de vergoeding afhankelijk is van de leeftijd van de stallen. Latere sloop betekent een lagere vergoeding. Ook hierover is de provincie in overleg met het ministerie.
Andere regelingen
Naast de verlenging van de Lbv-plus regeling zal het ministerie van LNV dit jaar ook nog een aantal andere regelingen openstellen, zoals een extensiveringsregeling, verplaatsingsregeling en een beëindigingsregeling voor minder vaak voorkomende diersoorten (o.a. eenden en geiten).
Gelderland dringt ook bij het ministerie van LNV aan op de komst van een innovatieregeling. Ook wil het graag een oplossing voor ondernemers met verouderde stallen die willen stoppen of ondernemers die met een deel van de veehouderij willen stoppen. Boeren zijn geholpen met de regeling Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging veehouderijlocaties, die de minister nu uitwerkt, schrijft Zoet.
Cijfers over animo
De animo vanuit Gelderland is groot. Van alle aanvragen die ingediend zijn voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) en Lbv komt in Gelderland 34 procent uit de kalverhouderij, 29 procent uit de varkenshouderij, 16 procent uit de melkveehouderij, 13 procent uit de pluimveehouderij en 9 procent beschikt over meerdere diersoorten.
De LBV+ (landelijke beëindigingsregeling voor veehouderijlocaties met piekbelasting) stond open tot 5 april. Deze regeling is begin april verlengd tot 20 december 2024. Het landelijke plafond is verhoogd van 975 miljoen naar 1,820 miljard euro. Op dit moment zijn landelijk in totaal 739 aanvragen Lbv-plus ingediend bij RVO. Hiervan zijn 343 aanvragen van Gelderse bedrijven. Er worden wekelijks nog nieuwe aanvragen bij RVO ingediend.
Lbv
De Lbv-regeling (landelijke beëindigingsregeling voor veehouderijlocaties) is op 1 december 2023 gesloten. Er zijn landelijk 506 aanvragen bij RVO ingediend, waarvan 58 door Gelderse veehouders. Voor deze regeling heeft het ministerie van LNV het budget nu opgehoogd, zodat er voldoende budget is om alle ingediende aanvragen te kunnen honoreren. Alle aanvragen worden nu tegelijkertijd beoordeeld. Naar verwachting zal RVO binnenkort de eerste beschikkingen versturen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Gelderland