Prijzen Dierenbescherming voor initiatieven die bijdragen aan dierenwelzijn
Met deze inmiddels derde jaarlijkse prijsuitreiking, dit keer in het Nederlands Openluchtmuseum, wil de Dierenbescherming agrarische bedrijven en initiatiefnemers in de schijnwerpers zetten die laten zien hoe het dierenwelzijn in de veehouderij verbeterd kan worden. Met de wedstrijd – er werden 12 initiatieven in vier categorieën genomineerd – wil de Dierenbescherming anderen inspireren om ‘ook bij te dragen aan een dierwaardige en toekomstgerichte veehouderij’.
KalverenENWeij
In de categorie ‘Diervriendelijke en integraal duurzame veehouderij’ won dus ‘KalverenENWeij’. Dit idee is uitgewerkt door de Gelderse veehouder Hans Reinders en zijn dochter Anouk. Bij dit concept worden de kalveren vanaf drie dagen na de geboorte buiten in een uitloop van zand gehuisvest met veel frisse lucht en ruimte. Deze wijze van huisvesten heeft volgens de enthousiaste Hans Reinders veel voordelen voor de veehouder zoals een hogere groei, betere weerstand van de kalveren en arbeidsgemak.
De jury met vertegenwoordigers uit onder meer het agrarisch onderwijs, het bedrijfsleven en de veehouderij prees deze manier van kalveren buiten houden omdat het door veel andere melkveebedrijven snel gekopieerd kan worden, ook op reguliere bedrijven. Door opschaling zullen er heel veel dieren van kunnen profiteren. Ook genomineerd waren biologische varkenshouderij Nieske ’s Erf in Heino (OV) en KipUp waarmee het welzijn van pluimvee wordt onderzocht.
Those Vegan Cowboys
In de categorie ‘Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren’ won het initiatief ‘Those Vegan Cowboys’. Hierbij is een methode ontwikkeld om zonder koeien wel goede kaas te produceren. Dit past bij de eiwittransitie die ook deel uitmaakt van het Deltaplan Veehouderij. Ook zonder dieren blijft er zo perspectief voor boeren die grond hebben, omdat zij de grondstoffen voor de productie van deze kaas kunnen leveren.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat gras wordt gebruikt voor het proces - waar nu nog suiker wordt gebruikt. Daarnaast is er voor de productie van deze kaas veel minder water en land nodig en wordt er minder stikstof aan het systeem toegevoegd. De jury vindt dit initiatief van onder meer Jaap Korteweg (oprichter destijds van de Vegetarische Slager) vernieuwend en verfrissend. In deze categorie waren de twee andere nominaties voor ‘Ode aan de Os’ in de Achterhoek (voor stierkalfjes) en ‘Vermaat’ waarbij wordt geprobeerd om voedselverspilling tegen te gaan.
Krullvarken
In de categorie ‘Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie’ won het Krullvarken, opvolger van het Wroetvarken. Bij dit stalsysteem verblijven de vleesvarkens in flinke groepen in ruime wroetstallen met verschillende functiegebieden en met een dik pak strooisel op de gesloten vloer.
Er wordt nauw samengewerkt met andere schakels in de keten zoals voerleveranciers, vermeerderaars, transporteurs, slachterijen en slagers. De twee andere genomineerden waren De Groene Weg BV slagers die onder meer Nederlands rundvlees willen gebruiken en ‘De Fryske’ van Catharinus Wierda waarbij het maken van kaas hand in hand gaat met een goed inkomen voor de boer, maar ook de koe en weidevogel floreren.
De Heerlijkheid Linde
In de vierde en laatste categorie ‘Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio’ won de VrijlevenStal de Heerlijkheid Linde (bij het Sallandse Lettele). Sinds 2022 worden 40 voornamelijk Fleckvieh koeien gehouden in deze ronde en opvallende nieuwgebouwde stal. De producten worden aan onder meer de inwoners van Deventer verkocht. De koeien kunnen zelf bepalen of ze de wei in gaan en door de stalbodem worden mest en urine gescheiden met onder meer een veel lagere emissie. De juryleden waarderen dat het bedrijf is opgebouwd vanuit een gangbaar bedrijf en op een nieuwe plek is omgevormd met horeca, boerderijwinkel en publieksfunctie. Deze Vrijlevenstal zelf biedt volgens de jury de koeien meer comfort en keuzevrijheid wat het welzijn ten goede komt.
Eigenaar en initiatiefnemer (met echtgenote Sanna) Christian Klein Koerkamp was blij met de prijs, maar waarschuwde collega-boeren wel; „Zoiets bedenken en uitvoeren kost heel veel energie en heel veel tijd."
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen