Natuur staat niet op omvallen volgens ecoloog LNV
Greenpeace heeft zowel een kort geding als een bodemprocedure aangespannen tegen de staat, om een nog strenger stikstofbeleid af te dwingen dan het huidige demissionaire kabinet wil. In het kort geding dat op 24 april bij de Rechtbank Den Haag diende betoogde Greenpeace dat de natuur op omvallen staat, zoals ook minister Christianne van der Wal meermaals betoogde. Haar hoogste ambtenaar op het gebied van ecologie, Dik Bal, dacht daar tijdens het kort geding echter anders over.
Ecologische Autoriteit
Volgens Bal wijst de beschikbare kennis daar op dit moment niet op, en ook volgend jaar niet. Het draait om de vraag of de natuur zo ver beschadigd is dat die niet meer is te herstellen na 2025. Uit de natuurdoelanalyses van de provincies en de adviezen van de Ecologische Autoriteit blijkt dat volgens de LNV-ambtenaar niet. Volgens hem wijzen deze rapporten wel op verslechtering, maar dat is wat anders dan dat de natuur zich na 2025 niet meer kan herstellen als de stikstofdepositie niet onder de KDW ligt.
Herstelstrategieën
Hij stelde ook dat aangetaste natuurgebieden herstelt kunnen worden. Daar zijn herstelstrategieën voor opgesteld, zoals het verwijderen van een bovenlaag grond of het toevoegen van basen om verzuring tegen te gaan. Ook zijn er volgens hem voorbeelden zoals hoogvenen die goed zijn herstelt, omdat de waterhuishouding is verbeterd ondanks de hoge stikstofbelasting.
Ambtenaar versus minister
De uitspraken van Bal tijdens het kort geding zijn opvallend, omdat ze in tegenspraak zijn met wat minister Van der Wal de Tweede Kamer de afgelopen jaren voorhield. Stichting Stikstofclaim verwacht morgen van de rechter dan ook een positieve uitspraak voor boeren. Voorzitter Jan Cees Vogelaar: „Je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker, maar mijn inschatting is dat Greenpeace met dit betoog geen gelijk gaat krijgen. Wat ook nog kan is dat de kort geding-rechter het te complex vindt en het doorverwijst naar de bodemprocedure die toch al loopt.”
Bodemprocedure
Stikstofclaim werd tijdens het kort geding toegevoegd als belanghebbende partij, nadat het al eerder was toegelaten tot de bodemprocedure. Voor de bodemprocedure ziet het er volgens Vogelaar ook goed uit. „De recente cijfers van vorige week vanuit het CLO Compendium laten zien dat de dalende trend is gestopt en dat die weer omhoog gaat. De waterkwaliteit verbetert bijvoorbeeld en daar profiteren soorten van.”