Langste dag is omslagpunt: financiële opbrengst gaat omlaag
Bij het begin van de zomer zijn nog steeds niet alle bieten gezaaid
In het zuidoosten, oosten en zuidwesten moet nog enkele procenten worden gezaaid. In Oost-Brabant gaat het om 3 procent, in Limburg 2 procent en in Gelderland en West-Brabant 1 procent, blijkt uit cijfers van Cosun Beet Company. In het zuidwesten en in Gelderland is de afgelopen week (vrijwel) niet gezaaid, in Oost-Brabant en Limburg daarentegen hebben de telers nog een flinke slag kunnen maken.
Langste dag is omslagpunt
De langste dag (21 juni) geldt als omslagpunt voor het zaaien. Van bieten die na 20 juni zijn gezaaid, gaat de opbrengstverwachting versneld omlaag, zegt Arno Huijsmans van Cosun Beet Company. „En dan wordt de teelt financieel minder aantrekkelijk.”
Elke teler zal zelf de afweging moeten maken of hij de bieten alsnog gaat zaaien. De kwaliteit van het betreffende perceel is hiervoor de basis, zegt Huijsmans. „Als die niet geweldig is, moet je je afvragen of je er met deze late zaai nog wel een enigszins goede opbrengst af kunt halen.” Ook de vraag of de teler een alternatief gewas tot zijn beschikking heeft speelt mee.
In de teeltregio’s Flevoland en Noordoostpolder was het zaaiwerk dit jaar het eerste klaar. Hier ging voor half mei het laatste zaad al de grond in.
Ter vergelijking: vorig jaar waren eind mei alle bieten gezaaid, in 2022 was dat al in de eerste week van mei.
Overzaai
Tot nu toe is 1.236 hectare bieten overgezaaid. Op de Zeeuwse eilanden (172 hectare), in Noord- en Zuid-Holland (170 hectare), in Flevoland (186 hectare) en op de noordelijke klei (180 hectare) zijn de meeste hectares overgezaaid. Veruit de belangrijkste reden voor overzaai was vraatschade door insecten (65 procent).