Korte koolzaadketen Colzaco start onderzoekscentrum
„Er zijn de afgelopen jaren veel projecten opgestart in het kader van verduurzaming van de landbouw met allerlei partijen en daar is veel geld voor beschikbaar. Wij hebben de afgelopen jaren laten zien dat we succesvol een korte keten in de markt wisten te zetten en zien nu kansen om dat verder uit te bouwen. Vanuit eigen kracht dus”, zegt voorzitter Erik Schieven.
Het onderzoekscentrum wil bijvoorbeeld met maaltijd- en sauzenproducenten onderzoeken welke extra mogelijkheden er zijn voor koolzaadolie, maar het gaat ook over teelt, eiwit en bouwmaterialen. Schieven: „Wij kijken over de volle breedte naar meer mogelijkheden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan biologische teelt. We kunnen ook naar betere rassen kijken of andere toepassingen van het koolzaadstro en de koolzaadkoek die vrijkomt bij de productie van de olie. Uit die koek zijn eiwitten te halen, waar we misschien meer mee kunnen dan het als veevoer aanbieden. Het koolzaadstro kan wellicht worden ingezet als een duurzaam bouwmateriaal. Daar praten veel mensen over alsof het een kans is voor de landbouw, maar bijna niemand weet of dat voor een boer ook kan renderen. Dan loop je de kans dat het niet van de grond komt. Wij zien daar kansen, waarbij het voor telers ook interessant wordt. Door samen te werken met andere partijen hopen we tot andere en betere producten te komen.”
Het doel is volgens Schieven om uiteindelijk het rendement van de koolzaadteelt verder te verhogen. Dat rendement is nu vergelijkbaar met tarwe met een extra plus vanuit de coöperatie van 200 euro per hectare op de olie. „Koolzaad is een mooi rustgewas dat in veel bouwplannen zou kunnen passen. Onze 120 telers laten dat al zien en we zien ruimte voor meer.”