Video: Tijdens de Zwarte Cross geen koeien, maar 500 campinggasten in de wei bij Ribbers in Vragender
In 2007 kwamen er voor het eerst enkele Zwarte Crossers kamperen bij Angelo en Marion Ribbers, die een camping hebben op loopafstand van het evenement. „De gasten sliepen destijds op de plek waar we een voetbalveldje hadden”, weet Angelo nog van toen. „Tegenwoordig is het terrein uitgebreid naar ruim twee hectare en hebben we een vergunning voor maximaal vijfhonderd gasten.”
Plek voor nieuwe kampeerders is er niet. Ribbers werkt met trouwe gasten die jaarlijks terugkomen.
Vaste gasten
De festivalgangers komen uit alle windstreken van het land. Van Friesland tot Noord-Brabant en van Noord-Holland tot Limburg. Het gros komt echter uit Brabant, zoals melkveehouder Rik Simons uit Vught. Hij kwam via Melkweb enkele jaren geleden in contact met Ribbers omdat hij nog een kampeerplek zocht.
Inmiddels kampeert hij met zijn vriendengroep jaarlijks met plezier bij Ribbers. „We hebben het hier beter voor elkaar dan op de officiële camping van de Zwarte Cross, omdat we hier elektriciteit hebben.”
Organisatie kost tijd
Als de tijdelijke vergunning voor het weekend rond is, moeten er allerlei praktische zaken worden geregeld, zoals onder andere een aggregaat, stroompunten, toiletgebouwen, een drinkwatervoorziening, brandblussers en afvalinzamelpunten. Deze voorzieningen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om een vergunning te kunnen krijgen. Zo moet er bijvoorbeeld voor vijftig kampeerders één toilet beschikbaar zijn.
Ook veiligheid is een belangrijk speerpunt. Om een camping te kunnen houden, moeten de verantwoordelijken een EHBO-cursus hebben gevolgd. Daarnaast is er ook een AED aanwezig. Angelo: „Deze is beschikbaar voor de hele buurt, want we zijn niet de enige camping. Bijna alle buren ontvangen ook Zwarte crossgangers.”
Zelf naar de Zwarte Cross gaan, zit er voor Angelo en Marion niet in. Ze moeten namelijk constant bereikbaar zijn. „Mocht er bijvoorbeeld een ongelukje gebeuren en iemand moet naar het ziekenhuis, dan moet je in kunnen springen. Daarnaast krijgen we tijdens het festival ook regelmatig controles om te kijken of alles op orde is en we aan de eisen voldoen. Daar moet ook iemand bij aanwezig zijn.”
Geen problemen met grashakselen
De gasten vertrekken maandag weer huiswaarts. Voor Ribbers is het werk dan nog niet gedaan, want dan begint de schoonmaak. „De gasten mogen van mij de caravans pas aankoppelen en vertrekken als alles netjes is opgeruimd. Dat gebeurt ook elk jaar, want anders mogen ze van mij niet terugkomen. Traditiegetrouw maken we op maandagavond met een groep vrienden een rondje door het weiland en ruimen we de laatste rommel op. We hebben nooit meer dan twee emmers vol met afval dat we uit de weide halen. Daardoor ervaren we tijdens de daaropvolgende grasoogsten nauwelijks problemen.”
Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Jasper Winters