Nieuwe proef met runderen in natuurgebied het Boetelerveld, met hulp van lokale boeren
Enkele jaren geleden werd de begrazing door runderen nog gestaakt nadat een deel van de dieren ernstig ziek werd door de parasiet die babesiose veroorzaakt. Deze, door teken overgedragen parasiet, vernietigt rode bloedcellen en dat kan uiteindelijk dodelijk zijn.
Lokale veearts
De natuurorganisatie noemt de nu gekozen rassen sterk en robuust en wil komend jaar onderzoeken of zij geen last krijgen van de parasiet. Landschap Overijssel schakelt bij dit project enkele veehouders in het gebied en een lokale veearts in. De veehouders, die zelf vee hebben en in de directe omgeving van het Boetelerveld een bedrijf hebben, nemen de dagelijkse verzorging van de runderen op zich.
Hierdoor is er altijd deskundig toezicht en daarom stelt Landschap Overijssel er zeker van te zijn dat de dieren krijgen wat ze nodig hebben. Verder staan de dieren onder direct toezicht van een lokale veearts. Deze gaat de gezondheid van de runderen regelmatig monitoren om zo een eventuele besmetting of eventuele andere kwalen vroegtijdig te kunnen signaleren.
Praktijkkennis
Landschap Overijssel zegt blij te zijn met deze lokale samenwerking en wil graag gebruikmaken van de aanwezige praktijkkennis van de veehouders. De verhouding tussen natuurorganisatie en lokale boeren rond het Sallandse natuurgebied is overigens al vele jaren heel moeizaam.
Het stuk Boetelerveld dat de runderen gaan begrazen, 40 hectare, wordt van een tijdelijk en stevig raster voorzien. Er wordt een vangkraal gebruikt wanneer het nodig is om één of enkele dieren te vangen. De drie rassen kunnen in principe toe met weinig voedsel en zijn niet snel ziek. Ze worden in principe niet bijgevoerd. In een strenge winter kan er mogelijk worden bijgevoerd, maar alleen met hooi uit het gebied zelf. De basis is dat de dieren zich moeten redden met het voedsel dat in het gebied aanwezig is.
Kringloop
Zo ontstaat volgens Landschap Overijssel een dichte kringloop en wordt er geen voedsel (en hiermee stikstof en voedingsstoffen) in het gebied gebracht. Omdat het Boetelerveld in de winter erg nat is kan het zijn dat de dieren tijdelijk naar een andere plek worden gebracht.
Omdat de runderen zo natuurlijk mogelijk worden gehouden zullen ze ook hun natuurlijke kuddegedrag gaan vertonen. Dit betekent dat ze elkaar beschermen. Wandelaars in het natuurgebied kunnen niet in het begrazingsgebied van de kleine kudde komen. Daarvoor is een gedeelte van de wandelroute aangepast. Volgend jaar hoopt Landschap Overijssel de eerste resultaten van deze begrazingsproef te kunnen melden.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Nico Kloek