Provincies roepen regering op om NPLG niet opzij te schuiven
Het NPLG was nog onder het vorige kabinet van start gegaan. De bedoeling was om de problemen die op de landbouw afkomen (eisen over stikstof, waterkwaliteit en biodiversiteit) integraal en gebiedsgericht op te lossen. Provincies waren vorig jaar enthousiast aan de slag gegaan met hun eigen Provinciale Programma’s Landelijk Gebied toen het kabinet viel. Het nieuwe kabinet lijkt nu minder prioriteit te geven aan het programma: het bij het NPLG horende Transitiefonds Landelijk Gebied van meer dan 20 miljard euro is geschrapt, de deadline die Den Haag had gesteld voor een tweede versie van de provinciale programma’s is vervallen.
Wettelijke opgaven
In een brandbrief vragen de gezamenlijke provincies, vertegenwoordigd door het IPO, nu om toch prioriteit aan het programma te geven. ‘De wettelijke doelen en opgaven voor landbouw, water, natuur en klimaat zijn onveranderd’, stellen ze daarin, en provincies hebben nog steeds te kampen met de huidige knelpunten en juridische procedures. Via het NPLG hadden ze daar oplossingen voor kunnen vinden.
Daarnaast is er de afgelopen jaren veel tijd en geld geïnvesteerd in gebiedsprocessen, en dat heeft bij de gebiedspartners verwachtingen gewekt. Daarom is er snel duidelijkheid nodig hoe de opgaven in het landelijk gebied in samenhang worden opgepakt.
En ook het wegvallen van het transitiefonds knelt. Provincies hadden al om meer geld gevraagd dan wat in het fonds zat, maar zonder fonds is het helemaal onduidelijk waar het geld vandaan moet komen om de oplossingen te financieren.
Verder met NPLG en Landbouwakkoord
De provincies vragen de nieuwe regering dan ook om sterker in te zetten op een integrale, gebiedsgerichte aanpak en daarvoor geld beschikbaar te stellen. De Rijksoverheid zelf zou met een generieke aanpak een landelijke daling van de uitstoot van stikstof en broeikasgassen moeten bewerkstelligen, en dat niet enkel aan de provincies overlaten. Daarnaast moet het Rijk ook weer het overleg met de sector en ketenpartners oppakken om de landbouwsector een goed perspectief te geven - de provincies noemen het Landbouwakkoord niet met zoveel woorden, maar voor de goede verstaander is duidelijk wat de provincies hier aan Den Haag vragen. Het Rijk zelf speelt ook een rol bij dat toekomstperspectief, menen de provincies, door het toepassen van GLB en subsidies voor agrarisch natuurbeheer.
PAS-melders
De regering had in het hoofdlijnenprogramma ‘Hoop, Lef en Trots’ vermeld dat PAS-melders met voorrang zouden worden gelegaliseerd. Onder andere PVV en BBB hadden in hun verkiezingsprogramma staan dat ze een generaal pardon voor deze bedrijven zouden regelen. Nu dat er niet in zit, vragen de provincies het Rijk om op korte termijn met een oplossing te komen. Want de einddatum van het legalisatieprogramma voor PAS-melders komt in zicht, en zonder oplossing zullen de provincies vanaf februari volgend jaar moeten gaan handhaven. ‘Dit willen wij voorkomen’, schrijven ze. ‘Daarom roepen we de minister op om ruim voor deze datum een alternatief gereed te hebben met bijbehorende (generieke) maatregelen.’