NVWA legt middelgrote schapenslachterij slachtverbod op
De NVWA meldt de afgelopen maanden een groot aantal overtredingen op het gebied van hygiëne te hebben geconstateerd bij de schapenslachterij. ‘Het slachthuis stond onder verscherpt toezicht, maar heeft geen verbetering laten zien. Daarom is de erkenning geschorst en mag het bedrijf pas weer dieren slachten als er een geloofwaardig plan van aanpak ligt.’
Vlees verontreinigd
De NVWA constateerde onder andere dat er condenswater op de karkassen viel en dat het vlees in aanraking kwam met de vuile wol van geslachte schapen. Hierdoor raakte het vlees verontreinigd. ‘Ook hielden medewerkers niet de juiste persoonlijke hygiëne in acht. Zij hielden zich pas aan de regels wanneer toezichthouders aanwijzingen gaven’, aldus de NVWA.
Verscherpt toezicht
Het bedrijf stond al onder verscherpt toezicht. Dit voorjaar kon het slachthuis het schorsen van de erkenning volgens de NVWA nog ternauwernood voorkomen door wel op tijd maatregelen te nemen. In de maanden juli en augustus constateerde de NVWA toch weer overtredingen op het gebied van de slachthygiëne.
Geen vertrouwen
Gezien de historie van het bedrijf heeft de NVWA er geen vertrouwen in dat het slachthuis op dit moment op een voldoende hygiënische manier kan slachten. Daarmee komt de voedselveiligheid in het geding. Daarom is besloten de erkenning te schorsen. Het slachthuis moet nu een plan van aanpak maken. De NVWA zal dat plan zorgvuldig beoordelen. Pas als de NVWA het plan goed genoeg vindt, mag het bedrijf een proefslachting aanvragen. Dat betekent dat er onder streng toezicht van de NVWA één dag wordt geslacht. Als de proefslachting goed verloopt, kan de NVWA de schorsing opheffen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief