Subsidie voor innovatieve samenwerking in Gelderse landbouw
Het gaat bij de subsidie om het doorontwikkelen of praktijkrijp maken van nieuwe concepten. Deze subsidie met de naam ‘Samenwerking voor innovatie in het kader van Europees Innovatie Partnerschap (EIP)’ is onderdeel van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De innovatieve projecten moeten een bijdrage leveren aan de overgang naar een toekomstbestendige landbouw en de uitwisseling van kennis hierover. Projecten kunnen bijvoorbeeld technische of sociale innovaties in het voedselsysteem (van productie tot consumptie) of de non-foodketen zijn. Bij non-food kan worden gedacht aan gewassen voor biobased bouwmateriaal of kleding.
Maximaal 200.000 euro
De hoogte van de subsidie bedraagt ten minste 35.000 euro en maximaal 200.000 euro. Het totale subsidiebedrag is 5 miljoen euro. Het subsidiepercentage is 100 procent, met uitzondering van kosten voor investeringen in bedrijfsmiddelen. Voor deze kosten is het subsidiepercentage 40 procent. Aanvragen kunnen worden gedaan door tenminste twee boeren en minimaal één ketenpartner. Aanvragen kan van 30 september tot en met 16 januari 2025.
Webinar en spreekuren
Op vrijdag 8 november van 10.00 tot 12.00 uur informeert de provincie Gelderland geïnteresseerde boeren tijdens een webinar over deze subsidieregeling, het GLB en hoe dat in haar beleid past. De provincie geeft verder uitleg voor welke innovatieve samenwerkingsprojecten boeren subsidie aan kunnen vragen en hoe de aanvraag in zijn werk gaat. Ook is er ruimte om via de chat vragen te stellen. Vooruitlopend op het webinar organiseert de provincie twee digitale spreekuren, op 24 september en 30 september, waarin boeren specifieke vragen over de subsidie en hun aanvraag alvast kunnen stellen.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Subsidie aanvragen
Aanvragen voor deze en andere provinciale GLB-subsidies 2023-2027 lopen via uitvoeringsorganisatie Stimulus. Op de website zijn de voorwaarden te vinden en kan vanaf 30 september 2024 de subsidie voor innovatieve samenwerkingsprojecten worden aangevraagd.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief