Telegraaf: Wiersma gaat ook fosfaat- en dierrechten afromen
Waar Adema eerder sprak over 30 procent afroming bij een overname buiten familieverband voor alle sectoren, zouden de percentages volgens de Telegraaf wel iets naar beneden worden bijgesteld. Hoeveel exact, wordt niet genoemd in het artikel. De afroming van dierrechten is een doorn in het oog voor varkens- en pluimveehouders, omdat zij van mening zijn dat ze al jaren onder het sectorale mestplafond zitten. Ook zullen de sectoren de komende jaren naar verwachting nog krimpen door de grote deelname van boeren aan de Lbv-regelingen. Daarom is afroming van dierrechten volgens de belangenbehartigers POV en LTO/NOP niet nodig.
Naast de afroming van rechten, wordt ook een brede opkoopregeling voor boeren genoemd. Deze kondigde Adema eerder ook al aan. Het idee is dat door de krimp van de veestapel de druk op de mestmarkt wordt verlicht. Vandaag (donderdag) praat Wiersma de boerenorganisaties bij worden over het mestplan. Vrijdagmiddag wordt het mestplan vervolgens naar de Kamer gestuurd.
Kritiek Raad van State
Het is de vraag hoe het afromingsplan er vrijdag uit gaat zien. De Raad van State uitte eerder kritiek op het voorstel van Adema. De hoogste bestuursrechter wees op de verschillen in de mestproductie tussen de verschillende sectoren en vroeg of het afromen van varkens- en pluimveerechten wel proportioneel is. Ook in algemene zin vroeg de RvS zich af of de afroming van fosfaat- en dierrechten wel genoeg gaat zijn om onder het nationale mestplafond te komen.
Het kabinet zal dit in het nieuwe mestplan dus allemaal beter moeten onderbouwen.
Regeerakkoord
Morgen (vrijdag) zal het kabinet ook het regeerakkoord presenteren. Wat betreft de landbouw willen PVV, VVD, NSC en BBB het stikstofbeleid rigoureus veranderen en af van Aerius, zodra er een juridisch houdbaar alternatief is. Dit zal naar verwachting nog even duren, omdat wetenschappers nog niet tot een rekenkundige stikstofondergrens konden komen. Wiersma stelt daarom eerst vervolgonderzoek in.
Met name NSC wil snelheid maken en pleit er bij de minister voor om op korte termijn al een ondergrens van 1 mol in te stellen en hiervoor advies te vragen bij de Raad van State.
Ook gaat het kabinet veel inzetten op innovatie en structureel geld beschikbaar stellen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer.
LTO en POV niet blij met berichtgeving
LTO is ontstemd van de inhoud van het Telegraaf-artikel, omdat de organisatie eerder dit jaar al samen met onder andere NAJK een eigen mestplan heeft aangeboden aan Adema.
Daarin staan ook al stevige maatregelen, zoals afroming buiten familieverband. ‘Voor ons mestplan geldt echter dat maatregelen die de sector kan en wil nemen, onlosmakelijk samenhangen met het verlengen van (een vorm van) derogatie en verbeterde mogelijkheden tot mestverwerking’, schrijft LTO in een reactie.
Voor de pluimvee- en varkenssector geldt dat deze beperkt bijdragen aan het mestoverschot en een groot aantal deelnemers hebben in de lopende vrijwillige opkoopregelingen. ‘Gedwongen krimp van deze sectoren, bij buitenfamiliale overname, is dan ook niet te verdedigen’, meent LTO.
LTO wacht de Kamerbrief van vrijdag met alle voorstellen af en zal dan inhoudelijk reageren.
Voorzitter Linda Verriet laat weten dat de POV kort op de hoogte is gebracht van wat er op hoofdlijnen in de mestbrief staat. „Voor ons doet het afromen van varkensrechten het meest pijn en we zijn dan ook teleurgesteld dat dit feit gaat worden. Afroming van varkensrechten is bizar. We hebben als enige sector al eens te maken gehad met een korting (2002), zijn als sector al flink gekrompen en krimpen komende tijd verder doordat vooral varkenshouders ingetekend hebben voor de beeindigingsregeling. We produceren al jaren onder onze plafonds en blijven dat doen. Problemen moeten aangepakt worden bij de bron, en dat is niet bij ons. We wachten de brief morgen af en komen daarna met reactie."