Inspiratie en kennisuitwisseling tijdens Loeren bij de Boeren: 240 bezoekers bij 10 melkveebedrijven
„Het was waardevol om van de bezoekers te horen hoe ze tegen ons bedrijf aankijken, wat hen opvalt of waar ze vragen over hebben. Door deelname aan ‘Loeren bij de Boeren’ sta ik zelf ook weer stil bij gemaakte keuzes en onze manier van werken.” Dit zegt een van de deelnemende melkveehouders over de kracht van het evenement.
Daarnaast zorgde de variëteit aan bezoekers voor nieuwe inzichten. „Ik heb mensen gesproken waar ik anders niet snel mee in contact zou komen. Het was interessant om te horen hoe zij tegen de sector aankijken, waar ze tijdens hun werk mee bezig zijn en waarom.”
Tien boeren, vier thema’s
Tien melkveebedrijven in Oost-Nederland openden hun deuren voor het publiek. Elk bedrijf had een specifiek thema, gebaseerd op de vier hoofdthema’s van VK-Oost: kringlopen, rendement, ondernemerschap en verbinding. De bezoekers kregen rondleidingen over de bedrijven en de gelegenheid om met collega-boeren in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen binnen de melkveehouderij.
Zo stond op het bedrijf van de familie Blanckenborg in Barchem het thema ‘Rendement’ centraal. „Wij vinden het belangrijk om iedere dag met plezier richting de koeien te gaan. De bezoekers aan Loeren bij de Boeren hebben we meegegeven dat het goed is om een doel voor ogen te hebben. Dat geeft energie om ook nieuwe kansen te blijven zien. Bij VK-Oost als lerend netwerk steek ik veel op door met collega’s in gesprek te gaan en op elkaars bedrijven te kijken. Zo heb ik de afgelopen jaren geleerd dat ik niet bang moet zijn om iets nieuws te leren, ook al lijkt het iets dat in eerste instantie niet bij je past.”
Leren van elkaar
Een ander gastbedrijf was dat van de familie Klein Geltink, gevestigd op landgoed De Wiersse in Vorden. „We hebben bezoekers verteld hoe wij proberen goed te melken met zoveel mogelijk eigen ruwvoer. Ook hebben we onze ervaringen met het Vector-voersysteem toegelicht. De verkaveling op het landgoed is wat lastig en mede daarom doen wij het meeste landwerk zelf met eigen mechanisatie. Tijdens de excursie kwamen veel leuke interacties op gang en kregen we goede tips”, vertelt Daan Klein Geltink. „We vinden het waardevol om lid van VK-Oost te zijn. Het is interessant om cijfers te vergelijken met andere bedrijven en actuele onderwerpen terug te koppelen in onze eigen bedrijfsvoering.”
Samen leren bij VK-Oost
VK-Oost is een lerend netwerk voor melkveehouders, akkerbouwers, loonwerkers en andere grondgebruikers in Oost-Nederland. Boeren leren van elkaar in studiegroepen en kennisprojecten, waarbij de opgedane kennis direct toepasbaar is op het eigen bedrijf. Deze opzet zorgt ervoor dat boeren voortdurend nieuwe inzichten kunnen toepassen in hun bedrijfsvoering. „Samenwerken met collega-boeren en kennis delen is de kern van VK-Oost”, aldus een woordvoerder van de vereniging. „Het leerprogramma helpt boeren om hun bedrijf verder te ontwikkelen en in te spelen op de uitdagingen van vandaag.”
Met ruim 240 bezoekers kijkt VK-Oost tevreden terug op een succesvolle editie van Loeren bij de Boeren. De diversiteit aan deelnemers en de uitwisseling van kennis en ervaring maken dit evenement tot een belangrijk moment van verbinding en inspiratie binnen de sector.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Anouk Hemmink
Bron: VK-Oost