Boerderij melkveehouder Hesselink uit Buurse na jarenlange rechtszaken ontruimd
Het was donderdagochtend een drukte van belang rond de boerderij aan de Broekheurnerweg. Meerdere vrachtwagens, de politie en auto’s verzamelden zich in het kerkdorp dat hoort bij de gemeente Haaksbergen.
Langere tijd in de lucht
De ontruiming hing al een langere tijd in de lucht na een conflict tussen de boer uit Buurse en geldschieter Theo Wijntjes uit Friesland, die de boerderij onder bracht bij zijn vastgoedbedrijf JARW. Geldschieter Wijntjes kocht de boerderij en grond in 2021 voor 1 miljoen euro, omdat Hesselink de vaste lasten aan zijn toenmalige geldschieter niet langer kon betalen.
Om Hesselink ruimte te geven om zijn eigendommen terug te kunnen kopen, werd bij het sluiten van de deal afgesproken dat Hesselink de boerderij binnen een jaar terug kon kopen voor 1,2 miljoen euro. Dat gebeurde echter niet. Wel volgden er meerdere rechtszaken tussen de Fries en de Twentenaar.
In juni maakte de Almelose rechter een eind aan de slepende procedure. Hij besloot dat het klaar was. Volgens de rechter had Hesselink genoeg tijd gehad om zijn zaken te regelen, maar kwam hij niet over de brug. Eigenaar JARW hoefde van de rechter niet langer te accepteren dat Hesselink nog langer onbetaald gebruik maakte van zijn eigendom.
Vee al weg
Veel gebeurde er niet meer op het erf aan de Broekheurnerweg. Na een controle van de NVWA afgelopen maart was de situatie zo ernstig dat de nog levende koeien direct in beslag waren genomen. Hesselink probeerde de dieren nog via een rechtszaak terug te krijgen, maar ook daar kreeg hij geen gelijk.
‘Opdracht van de deurwaarder’
Ondanks de uitspraak bleef de melkveehouder in zijn boerderij zitten totdat daar donderdag een eind aan werd gemaakt. De gemeente Haaksbergen, die de melkveehouder ook al meerdere dwangsommen oplegde, bevestigt de ontruiming. Wel laat de gemeentewoordvoerder weten dat ze niet betrokken zijn bij de ontruiming, maar dat de ontruiming plaatsvindt omdat Hesselink geen recht meer heeft om er te wonen.
Ook het aanwezige bergingsbedrijf bevestigt dat ze ‘in opdracht van de deurwaarder werkzaamheden heeft uitgevoerd’. De politie laat eveneens weten dat ze ‘ter plaatse zijn geweest voor ondersteuning aan derden, maar omdat het geen politiezaak is, er verder geen informatie wordt gedeeld’.
Bij het bedrijf van Theo Wijntjes lieten ze weten nog niet op de hoogte te zijn van de ontruiming.
Tekst: Laura Smit
Freelance journalist.
Beeld: Agrio