Gelderland zet melkveebedrijf in Doornspijk opnieuw in de verkoop: koper met minste stikstofneerslag op natuur maakt meeste kans
Om de Natura 2000-gebieden te beschermen, verlaagt Gelderland de maximaal toegestane stikstofdepositie in de natuurvergunning met in ieder geval 30 procent. Dit betekent dat de stikstofreductie minimaal 5.860 mol per hectare per jaar moet zijn. Om te bepalen welke inschrijver de grootste reductie realiseert, vraagt de provincie om een Aerius-berekening.
De bedrijfsvoering van de boerderij aan de Veldweg 44/46 was de afgelopen jaren biologisch en SKAL gecertificeerd. De provincie is bereid om mee te werken aan de overdracht van de certificering. De koper is niet verplicht om door te gaan met de biologische bedrijfsvoering.
Extra grond
Om de aantrekkelijkheid te vergroten, zet de provincie het agrarisch bedrijf met aangekochte grond, in totaal 79 hectare, te koop. Bij de selectie van gronden is gekeken naar de ligging en aantrekkelijkheid van de percelen in relatie tot het verminderen van de stikstofneerslag en agrarisch toekomstperspectief.
Geïnteresseerden hebben ook nog de optie om 17 hectare bij te kopen voor 1,27 miljoen euro. Als deze 17 hectares niet worden verkocht, zet Gelderland deze in voor een nog te starten gebiedsproces. Daarnaast zet de provincie 14 hectare in voor natuurdoelen. De overige gronden in en rondom polder Oosterwolde zet de provincie in voor een nog te starten gebiedsproces.
Weidevogelbeheer
Op de bestaande gronden ligt de inspanningsverplichting om de weidevogelkwaliteit te waarborgen. Dat betekent dat de koper binnen de bestaande mogelijkheden een overeenkomst voor agrarisch natuurbeheer afsluit, deze is gericht op weidevogelbeheer.
Deze inspanningsverplichting geldt alleen voor de percelen cultuurgrond die aan de koper worden verkocht.
Verkoop eerder afgebroken
De provincie kocht dit bedrijf in 2021 al om de stikstofneerslag op de Veluwe en andere beschermde natuur te verminderen. Het bedrijf werd in 2022 te koop gezet, maar in februari van dit jaar werd de verkoop afgebroken, omdat er twijfels waren over voorwaarden uit de verkoopbrochure. De provincie vreesde daarom voor rechtszaken.