Verbinding tussen boer en burger centraal in De Week van Ons Eten
Een belangrijk onderdeel van De Week van Ons Eten zijn de provinciale Waarde-Ringen, die jaarlijks worden uitgereikt. Dit zijn onderscheidingen voor telkens drie personen die zich bijzonder hebben ingezet voor de versterking van de band tussen boer en burger. Verder is er in De Week veel aandacht voor voedseleducatie. Er zijn open dagen, lezingen, workshops en er worden recepten gedeeld. Kinderen leren bijvoorbeeld dat tomaten aan een plant groeien en melk van de koe komt.
Allerlei partijen in Nederland werken samen tijdens deze week: van Jong Leren Eten, tot JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst), Smaaklessen, Boer in de Klas, Boerderij Educatie Nederland, EU Schoolfruit.
Nationale Food Quiz
Op dinsdag in De Week van Ons Eten start het landelijke Burgemeestersontbijt, dit jaar in 270 verschillende gemeenten, waarbij een burgemeester met een schoolklas ontbijt. Heel Nederland kan verder meedoen met de Nationale Food Quiz, die op woensdagavond vanuit het World Horti Center in Naaldwijk wordt gepresenteerd, waar eerder die avond een nieuw gezondheidsplein wordt geopend. Op donderdag is het Nationale Groente & Fruit Dag, opgezet door GroentenFruit Huis. In het programma zit onder andere een tiktok-challenge en een landelijk congres, Just Eat It.
Eten verbindt
In het hele land worden diners georganiseerd waarbij de verbinding boer-burger centraal staat. Het ministerie van LVVN is een van de organisatoren, waarbij secretaris-generaal Jan-Kees Goet aanwezig is. AgriFood Capital organiseert verder een wereldsmakendiner waarbij allerlei culturen elkaar ontmoeten.
De Week van Ons Eten is een initiatief van de Topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Life Sciences & Health.
Ontmoet De Boer Dag
Op zaterdag 12 oktober is het Ontmoet de Boer Dag. Op de afsluitende dag van De Week van Ons Eten kan iedereen naar boeren en telers in de omgeving om het gesprek aan te gaan en lokale producten kopen. ‘Het smaakt immers beter als je weet wat je eet’, aldus de initiatiefnemers.
In dat kader zijn er ook heel veel fietsroutes op de website geplaatst. ‘Iedereen kan door deze routes de herkomst van ons eten leren kennen’, aldus de initiatiefnemers. Voor de nieuwste bewoners van tien grote steden worden er als onderdeel van Ontmoet de Boer Dag diners georganiseerd. ‘Het zijn diners waarbij nieuwe buren koken met producten van lokale boeren en telers, om ‘s avonds aan tafel te gaan en elkaar beter te leren kennen.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: De Week van Ons Eten