Raad van State geeft groen licht voor verlening A15 na extern salderen met zes veehouderijen
In een tussenuitspraak van afgelopen maart eiste de rechter meer onderzoek en een betere onderbouwing voor het extern salderen. Zo gezegd zo gedaan, kwam het minsterie van Infrastructuur en Waterstaat (Rijkswaterstaat) met aanvullende gegevens.
Stikstofneerslag daalt
Uit de nadere onderbouwing van de minister blijkt dat de stikstofneerslag in de zeven Gelderse beschermde natuurgebieden blijvend omlaag moet. Dit betekent dat extern salderen bij deze zeven beschermde natuurgebieden alleen mag als de stikstofneerslag op deze gebieden is gedaald en aannemelijk is dat deze blijft dalen. Volgens de minister is dat het geval. Uit de nadere onderbouwing blijkt dat de stikstofneerslag op de gebieden is gedaald en in de periode tot 2030 verder blijft dalen.
Zeven jaar getouwtrek
Daarmee is wat de Raad van State betreft het belangrijkste obstakel uit de weg geruimd en kan de minister de rechten van de zes veehouderijen definitief inzetten voor het snelwegproject bij Bemmel en het Pannerdensch kanaal. Met deze definitieve uitspraak komt er een eind aan zeven jaar juridische getouwtrek over het wegwerken van een verkeersbottleneck tussen Rotterdam, Nijmegen en Duitsland. Zodra de nieuwe wegverbinding een feit is kunnen vrachtwagens vanuit Rotterdam nog sneller richting het Ruhrgebied en vice versa.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel