Suikerbietencampagne verloopt voorspoedig
„Wel verwachten we grote verschillen in percelen, tussen percelen en tussen gebieden”, zegt Arno Huijsmans. „In Groningen en Drenthe bijvoorbeeld zijn de bieten gemiddeld gezien beter dan andere jaren. In die gebieden heeft de natte winter en het natte voorjaar minder lang aangehouden. De bieten konden zich daar sneller en mooier ontwikkelen dan in andere gebieden.”
Het suikergehalte in de derde week van de campagne is gemiddeld 15,7 procent. „Dit hadden we wel graag wat hoger gezien, maar de laatste jaren zit het suikergehalte in deze fase van de campagne rond dit niveau. Eerder zaten we minimaal een half procent hoger.” Hij noemt de weeromstandigheden als belangrijke oorzaak. Voor de hoogste suikerproductie moet je overdag zonnig weer hebben en in de nacht lagere temperaturen. Idealiter ligt de nachttemperatuur tussen de 2 en 10 graden Celsius, aldus Huijsmans. En die temperaturen worden vooralsnog niet gehaald.
Een andere factor die meespeelt zijn bladschimmels. Schade door bladschimmels wordt dit jaar meer gezien dan in de voorgaande twee jaren, vertelt Huijsmans. „En dat kost ook suiker. Je ziet iets meer schade in het zuidoosten dan in andere regio’s.”
Verwerking
De bietenlogistiek verloopt ook volgens planning: de fabrieken hebben voldoende aanvoer, aldus Huijsmans. „De beide Nederlandse fabrieken snijden gemiddeld ruim 56.000 ton per dag.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel