Overijsselse boeren ontvangen Waarde-Ring
De prijsuitreiking maakte deel uit van de Week Van Ons Eten. De aanwezige gedeputeerden spraken hun waardering uit voor de winnaars. „Deze prijs gaat niet alleen over landbouwproductie, maar juist om de verbinding tussen boer en samenleving”, zegt Ten Bolscher. Von Martels haalde aan: „Deze ondernemers tonen dat duurzaam boeren uitstekend samengaat met het versterken van de band met de samenleving. Met creativiteit en doorzettingsvermogen maken zij echt het verschil.”
Korte keten
Melkveehoudster Linda Kopczinski runt in Glane samen met haar vriend een melkveebedrijf. Ze ontving de prijs voor haar korte keten zuivelconcept. Linda maakt ambachtelijke chocoladeproducten met verse room die afkomstig is van haar eigen Brown Swiss koeien. De chocoladeproducten verkoopt ze in de boerderijwinkel en op streekmarkten. Als boerin is ze actief in contact het de omgeving door de workshops en rondleidingen op het erf.
Biologische varkenshouderij
Ruben Exterkate werd uitgroepen als een van de winnaars. Deze varkenshouder stapte over naar biologische varkenshouderij en zet zich in om de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Ruben realiseert een educatie- en vergaderruimte met zicht op zijn biggenstal. Met open dagen en schoolbezoeken laat hij iedereen graag kennis maken met de biologische varkenshouderij.
Gezonde bodem
De derde winnaar van de Waarde-Ring zijn Jaco en Roelien Visscher. Op ‘Erve Slenderbroek’ hebben Jaco en Roelien met hun boerderijwinkel, rustpunt voor bezoekers en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap een duurzaam bedrijf opgebouwd. Ze produceren A2-zuivel en richten zich op de gedachte dat een gezonde bodem de basis is voor gezonde gewassen. Gezonde gewassen leiden tot gezonde koeien die op het bedrijf enkel gras en hooi gevoerd krijgen.