Gelderse stichting start crowdfunding om rechtszaak tegen zonnepanelen op landbouwgrond te bekostigen
De gemeenteraad heeft het plan voor een zonnepanelenveld eerder goedgekeurd. Een aantal boeren zien het project van ontwikkelaar ZEBRA in opdracht van Statkraft en ABO Wind wel zitten. Ze stellen ruim honderd hectare land beschikbaar voor een periode van 30 jaar. De gemeente hoopt via het zonnepark de voldoen aan de energie-opwekdoelstellingen. Ook natuurorganisatie Verenging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) participeert mee, omdat het park van plukjes natuur wordt voorzien.
300 leden
Daar waar nu nog onder meer gewassen als gras(zaad), aardappelen, graan en maïs groeien op vruchtbare rivierklei, moeten straks staal en glas gaan floreren als het aan de participanten ligt. Duurzame Energie Berg en Dal is hier tegen en heeft intussen 300 leden. Het gaat vooral om bezorgde omwonenden die het plan te ingrijpend vinden voor het landschap en de mogelijkheden tot woningbouw. Twee supermarktfranchise-ondernemers (Albert Heijn Millingen en PLUS Beek) stellen klanten in staat statiegeldbonnen te doneren én er is een crowdfunding gestart. Dit alles moet leiden tot het kunnen bekostigen van een rechtszaak.
Rechtszaken over zonneparken op landbouwgrond zijn niet uniek. Bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, nemen lokale overheden het regelmatig op tegen bezorgde burgers, die een zonnepark op open veld niet zien zitten. Eind vorig jaar speelde nog een opvallende zaak. De provincie Gelderland weigerde een natuurvergunning voor een zonnepark in Renkum. Na het aantreden van BBB tot het provinciebestuur waait er een andere wind, de politieke partij is geen voorstander van zonneparken op vruchtbare landbouwgrond.
Website
Duurzame Energie Berg en Dal heeft huis-aan-huis aandacht gevraagd voor de crowdfunding, ook is er een website waarop kan worden gedoneerd. De teller staat momenteel op 6.000 euro.