1,3 miljard euro voor plannen natuurverbetering provincies
Provincies en partners zijn in 2021 gestart met het Programma Natuur om achteruitgang van de natuur te voorkomen en te zorgen voor verbetering van de natuur in en rondom Natura 2000-gebieden. De provincies hebben dit jaar maatregelpakketten voorbereid voor natuurherstel. Staatssecretaris Jean Rummenie van LVVN heeft hiervoor nu 1,3 miljard euro beschikbaar gesteld. Dat betekent dat provincies volgens de staatssecretaris ‘voortvarend aan de slag kunnen met de uitvoering van natuurherstelmaatregelen en het maken van afspraken met terreinbeheerders, waterschappen en gemeenten’.
Natura 2000
Programma Natuur richt zich op herstel van de Natura 2000-gebieden die gevoelig zijn voor stikstof. De maatregelen richten zich voornamelijk op het tegengaan van verdroging, het realiseren van ecologische verbindingen, verminderen van verstoring en verbeteren van de waterkwaliteit. Uiteindelijk moet dit volgens het kabinet leiden tot systeemherstel. De uitvoering van de tweede fase van het programma start in 2024 en loopt tot en met 2032.
2,8 miljard tot 2030
Via het Programma Natuur investeert de Rijksoverheid in de periode 2021 tot 2030 in totaal 2,8 miljard euro in het herstel van de natuur. ‘In de eerste jaren zijn vooral maatregelen uitgevoerd binnen de natuurgebieden zelf’, meldt het Rijk verder. ‘De uitvoering van het Programma Natuur gaat nu een tweede fase in. Komende jaren zullen er ook maatregelen in de omgeving van de natuurgebieden worden genomen. Dit loopt parallel aan het kabinetsbeleid voor reductie van stikstofemissie.’
Verhogen grondwaterpeil
Voorbeelden van maatregelen zijn het volgens het Rijk het omvormen van naaldbos naar loofbos, het aanleggen van kades om water vast te houden in bijvoorbeeld hoogveengebieden, het verwijderen van uitheemse plantensoorten (exoten) zoals Amerikaanse vogelkers, baggeren voor betere waterkwaliteit, oud riet maaien, het verhogen van het grondwaterpeil en het dempen van sloten en greppels.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief