Slachterij VanDrie en veevoerfabrikant Klaremelk kopen kalverhouderijen op: ‘Is voor gewaarschuwd’
De twee agribusiness-ondernemingen bevestigen boerenbedrijven op te kopen na vragen van Omroep Gelderland. Of deze bedrijven ook in aanmerking kwamen voor de Rijksoverheid opkoopregelingen Lbv en Lbv+ bevestigen de bedrijven niet.
Ook om hoeveel bedrijven het gaat is niet duidelijk. Volgens VanDrie en Klarebeek gaat het om moderne stallen, die anders zouden verdwijnen. Bij het verdwijnen van deze bedrijven wordt het voor de grote ketenbedrijven lastiger om milieudoelstellingen te halen, stellen woordvoerders.
‘Woestmakend’
Tweede Kamerlid van de VVD Thom van Campen reageert op X (voorheen Twitter) geïrriteerd op het nieuws van de publieke regionale omroep. ‘Woestmakend: grote bedrijven die de onzekerheid van individuele boeren misbruiken voor het vergroten van hun eigen machtspositie. Vrijwillige beëindigingsregelingen zijn juist bedoeld om ruimte te geven aan ondernemers die graag door willen boeren’, schrijft hij.
Melkveehouder en voorzitter bij LTO Noord (afdeling Salland) Rudie Haarman vindt dat Van Campen daarmee de plank misslaat. Van Campen was landbouwwoordvoerder en zijn partij leverde het vorige kabinet met minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) de bedenker van de Lbv(+)-regelingen. ‘Woest op jezelf bedoel je? Hier is allang voor gewaarschuwd. Toch is de Kamer hiermee akkoord gegaan. Door bouwjaar van stallen aan de Lbv en Lbv-plus stoppersregelingen te koppelen is dit het resultaat’, schrijft hij.
De gemeente Ede maakt zich ondertussen zorgen over de stoppende jonge boerenbedrijven, vertelde een adviseur namens de regionale overheid in Gelderland op een bijeenkomst vorige week. Ook LTO Noord in de regio Gelderse Vallei maakt zich zorgen over deze ‘kapitaalkrachtige en innovatieve bedrijven’ die nu worden opgekocht door de Rijksoverheid.
In dienst
De bedrijven die worden opgekocht door het Rijk, moeten de stallen slopen. Bij verkoop aan VanDrie of Klaremelk is dit niet het geval. Volgens Omroep Gelderland krijgen boeren zelfs de kans om in dienst te treden en zo verder te boeren, maar dit is niet bevestigd door de twee Veluwse-ondernemingen. Het ministerie van Landbouw laat weten dat boeren zelf de vrijheid hebben om te onderhandelen over verkoop van een bedrijf.