Defensie zet streep door nieuwe munitieopslagen in Dalfsen, Toldijk, Zevenaar en Zoelen
Defensie wil haar eigen krijgsmacht versterken en zoekt daarom ruimte. Half augustus deelde de staatssecretaris een lijst met beoogde locaties voor de opslag van munitie. Deze zorgde voor veel onrust op het platteland. Ook boeren uit Toldijk kwamen in verzet.
De afgelopen tijd voerde Defensie gesprekken met inwoners om de plannen te bespreken. Ook is er een milieueffectrapportage gemaakt. Hierin zijn alle beoogde locaties onderzocht op dezelfde ruimtelijke aspecten. Het gaat dan om de impact op de landbouw, de natuur, en ook om het aantal woningen dat wordt geraakt met de plannen.
Te veel woningen geraakt
Bij de beoogde nieuwe locaties voor munitieopslag die afvallen, komt duidelijk naar voren dat er te veel woningen moeten worden weggehaald. Het gaat om 74 woningen in Toldijk, 33 in Zevenaar, 32 in Dalfsen en 21 tot 25 in Zoelen.
In Zevenaar worden ook de argumenten genoemd dat daar te veel waardevolle landbouwgrond moet gaan worden opgeofferd voor het nieuwe munitiedepot en dat er negatieve effecten zijn op infrastructuur. Dat laatste geldt ook voor de locatie in Dalfsen en Zoelen. In Dalfsen zijn hoogspanningsleidingen een risico.
De locaties voor een nieuwe munitieopslag in Staphorst en Weerselo worden nog wel onderzocht.
Impact op landbouw en natuur te groot
Voor de nieuwe oefenterreinen waar kan worden getraind met explosieven, is in Nijverdal, Loenen en Wapenveld vooral de impact op de landbouw en natuur een beperkende factor voor Defensie. De locaties liggen allemaal in of nabij een Natura 2000. Binnen de huidige natuur- en milieuwetgeving zijn er daardoor juridische hakken en ogen. Daarnaast zijn er op deze locaties ook de gevolgen voor bestaande woningen te groot. Arnhem staat nog wel op de lijst als beoogde locaties.
De landbouwtransitiegebieden blijven buiten schot als mogelijke locaties voor een nieuwe defensiekazerne, omdat uit het milieuonderzoek blijkt dat het aantal geraakte woningen en boerenbedrijven te groot is. Defensie gaat verder onderzoeken of de activiteiten op de bestaande locaties in Stroe en Ermelo kunnen worden opgeschaald.
Voorkeurslocaties begin 2025 bekend
Op basis van het milieuonderzoek zal het kabinet na verder bestuurlijk overleg met provincies en gemeenten naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 de voorlopige voorkeurslocaties bekendmaken.
‘Deze worden als onderdeel van het ontwerp van de Nationale Beleidsvisie voor Defensie opnieuw ter inzage gelegd. Bewoners en andere stakeholders kunnen hier wederom zienswijzen op indienen die zullen worden meegenomen in de besluitvorming van definitieve locaties door het kabinet’, schrijft de staatssecretaris in de Kamerbrief.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Rijksoverheid