Nog 42.000 hectare suikerbieten te rooien: suikergehalte stijgt licht
In de eerste week van november is een kleine 7.000 hectare suikerbieten gerooid onder goede weersomstandigheden, meldt Cosun Beet Company. Het tarrapercentage is gedaald naar 10,9 procent. De week daarvoor was dit 11,1 procent.
Regionale verschillen
In de noordelijke regio’s worden de hoogste suikerpercentages gezien. Groningen veen gaat aan kop met 17,5 procent. Daarna volgen Groningen klei (17,3 procent) en Groningen zand (17,2 procent). Ook in de regio’s in Drenthe, regio Noord-Overijssel en Texel worden suikerpercentages van 17,2 procent gemeten in de achtste week van de campagne. In Zuid-Limburg is het suikerpercentage met 15,7 procent het laagst, gevolgd door Eiland van Dordrecht (15,8 procent) en Bommelerwaard/Betuwe (15,9 procent). De grootste stijging van het suikergehalte wordt gezien in de regio Graafschap/Achterhoek: daar steeg het suikerpercentage van 15,3 procent in week zeven naar 16,6 procent in week acht.
Rooiomstandigheden
Het IRS riep telers eerder al op om gebruik te maken van de huidige goede rooiomstandigheden. Om regen en vorst voor te zijn, is het volgens het IRS verstandig om nu al te rooien voor de levering in december en januari.
Maatregelen vorstrisico’s
Cosun maakte eerder bekend dat telers die duidelijke maatregelen tegen vermijdbare vorstrisico’s nemen, beter worden beloond of gecompenseerd. Cosun past de bewaarkosten in de laatleveringspremie voor leveringen vanaf december dusdanig aan dat een goede bewaring door de teler beter wordt gecompenseerd. In de premieregeling gaat het principe ‘vergoeding naar bewaarprestatie’ sterker meewegen. Telers die te weinig aandacht besteden aan de bewaring of geen bewaarkosten maken hebben vanaf nu geen recht meer op de vergoeding van die kosten.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel