BBB kraakt harde noten over Gelders natuurbeleid en is kritisch op ambtenaren: ‘Tuinarchitecten’
Fractievoorzitter Rik Loeters (BBB) is van mening dat de natuurmaatregelen worden bepaald door een handjevol mensen. „Geen van deze personen zijn democratisch gekozen. Wat is dan de rol van de Gelderse bevolking die miljoenen euro’s betaalt voor het bekostigen van natuurbeleid en de rol van de democratisch gekozen Provinciale Staten?”, vraagt hij zich hardop af.
BBB heeft grote twijfels over het natuurbeleid in Gelderland. Loeters noemt de ambtenaren die op het provinciebestuur aan natuurbeleid werken ‘tuinarchitecten’. „Tuinarchitecten maken mooie plannen, maar denken niet altijd na over de nut, noodzaak en kosten. We doen dit uiteindelijk voor Gelderland en haar inwoners. Die hebben niets aan plannen en bureaucreatie. Laten we focussen op het behoud en versterken van de bestaande natuur, in plaats van het eindeloos ontwerpen van nieuwe plannen.”
Volgens de grootste partij in Provinciale Staten is er op dit moment geen enkel overzicht van hoe de Gelderse natuur er op dit moment voor staat; de zogenoemde staat van instandhouding. Loeters: „Wij vragen Gedeputeerde Staten om dit kalenderjaar nog met een overzicht te komen. Als je niet weet waar je staat, weet je ook niet waar je naartoe moet bewegen.”
Cijfers liggen er al
Het betoog van BBB gaat er niet in bij Stan Hellegers van D66. „U kwam de Staten in met dat u niet wist hoe de natuur ervoor stond. Er moesten rapporten met cijfers komen over hoe het nou echt ging met de natuur. Echte metingen. De natuurdoelanalyses (NDA’s) liggen er nu. Deze geven aan dat het slecht gaat met de natuur. Het eerste wat u doet is dat u zich afvraagt of de ambtenaren hun werk wel goed doen en of het natuurbeleid wel nodig is. Wanneer accepteert u nou eens gewoon dat we als Gelderland keihard moeten werken aan de natuur?”
Loeters: „Met BBB accepteren we dat er keihard gewerkt moet worden aan de bestaande natuur op de juiste manier. Wij vinden dat er moet worden afgemaakt wat er is afgesproken en dat er daarna geen meter extra nieuwe natuur meer moet worden gerealiseerd.”
Financiële paragraaf in nieuwe beheerplannen
Natuurgedeputeerde Harold Zoet kon zich vinden in de oproep dat er meer inzicht moet komen in hoe de natuur zich ontwikkelt. Zoet is net zoals zijn partijgenoot kritisch op de totstandkoming van de NDA’s. „We kijken scherp hoe deze worden gemaakt en of deze kunnen worden verbeterd.”
De gedeputeerde gaf aan dat Gelderland op dit moment werkt aan nieuwe Natura 2000-beheerplannen. „Deze worden heel overzichtelijk”, gaf Zoet als inkijkje mee. In deze nieuwe plannen komt onder andere te staan hoe uniek het gebied is, wat er al in het gebied is gedaan en wat het heeft opgeleverd, welke opgave er nog ligt en hoe deze gaat worden opgepakt.
Ook wordt er een financiële paragraaf opgenomen in elk beheerplan. Zoet: „Dat is nieuw. We hopen u zo ook beter mee te kunnen nemen in wat we hebben gedaan, wat het kost en wat we nog gaan doen.”
Zoet stond ook kort stil bij de opmerkingen van Loeters over ‘tuinarchitecten’ in het provinciehuis. „Ik zou geen van de tuinarchitecten het toevertrouwen om mijn tuin te laten doen. Gelukkig hebben ze wel verstand van natuur en daarom zitten ze ook op de plek waar ze zitten.”
Meer inzicht
BBB diende samen met JA21, PVV, Forum voor Democratie, SGP en VVD een motie in die het college oproept om te wachten met het ontwikkelen van nieuw natuurbeleid, omdat er op dit moment niet in beeld is welke natuurherstelmaatregelen er sinds 2011 zijn genomen en er onvoldoende zicht is op het effect van het natuurbeheer.
De indieners van de motie zijn van mening dat dit niet past bij een ‘betrouwbare overheid’, die besluiten nemen op goede onderbouwing, data, en gegevens die nu nog niet (volledig) beschikbaar zijn.
Het college wordt daarom opgeroepen om in beeld te brengen welke maatregelen er zijn uitgevoerd sinds 2011, wat het effect daarvan is en wat deze maatregelen hebben gekost. Op basis van deze inzichten zou het provinciebestuur met heldere doelstellingen moeten komen die in lijn zijn met een eventuele restopgave voor natuurherstel en het nieuwe Rijksbeleid.
Geld alleen inzetten in Natura 2000-gebieden
Ook vinden de partijen dat de SPUK-gelden (budget dat de provincie vanuit het Rijk krijgt voor natuurmaatregelen, red.) alleen moeten worden ingezet binnen bestaande Natura 2000-gebieden. Daarbuiten zou dit geld alleen mogen worden ingezet voor hydrologische maatregelen, innovaties, het vrijwillig omzetten van bedrijven die meer inclusieve landbouw nastreven en omzetten van natuurgronden ten dienste te stellen van de vergunningsverlening.
Gedeputeerde Zoet staat positief tegenover de motie, maar moet nog wel het een en ander uitzoeken. Hij komt binnenkort met een brief naar Provinciale Staten waarin hij meer inzicht wil geven in het gevoerde natuurbeleid. Voor BBB was deze toezegging voldoende om de motie in te trekken.
Gelderland moet ganzenoverlast aanpakken
In het kader van natuurbeleid kwam ook de ganzenproblematiek ter sprake. Net zoals in andere provincies, wordt ook in Gelderland veel ganzenoverlast ervaren.
Wilco Nieuwenhuis, bestuurslid afdeling Zuidoost Veluwe en biologisch melkveehouder en akkerbouwer in Velp, sprak daarover op 16 oktober al in bij Provinciale Staten. LTO pleit voor een hogere schadevergoeding van 75 in plaats van 50 euro per hectare en om indirecte schade ook te vergoeden. Daarnaast zou volgens LTO grond in het Gelders Natuurnetwerk (GNN) in aanmerking moeten komen voor een tegemoetkoming bij faunaschade.
De doelstand voor het aantal ganzen in Gelderland (30.000) wordt al jaren niet gehaald. Het tegenovergestelde zelfs. Het aantal ganzen ligt zelfs jaren boven de 60.000. Daardoor moet er veel tegemoetkoming worden uitgekeerd door de provincie. Ook zijn er geluiden dat het melden van faunaschade bij BIJ12 belemmerend werkt. Dit geluid komt landelijk terug.
SGP, BBB, ChristenUnie, PVV, CDA en VVD dienden daarom een motie in die het college de opdracht meegeeft om de doelstand binnen een termijn van drie jaar (voor 2028) te behalen en de meldprocedure voor faunaschade te vereenvoudigen.
Gedeputeerde Harold Zoet stond positief tegenover de motie en ziet het als ondersteuning van zijn beleid om de ganzenpopulatie in Gelderland en de schadekosten te beperken. De motie kreeg een ruime meerderheid: 42 Statenleden stemden voor, 11 tegen.