Maatregel gebiedsgerichte beëindiging veehouderijlocaties 2 december open
In een Kamerbrief licht landbouwminister Wiersma vandaag toe dat de MGB specifiek gericht is op realisatie van water-, natuur- en klimaatopgaven in veenweidegebieden, beekdalen, zandgronden en rond Natura 2000-gebieden. De MGB wordt ook wel aangeduid als Rpgb (Regeling provinciale gebiedsgerichte beëindiging veehouderijlocaties).
Provincies kunnen met het geld eigen subsidieregelingen openstellen voor het op vrijwillige basis geheel of gedeeltelijk laten beëindigen van veehouderijlocaties. ‘Naast het financieel ondersteunen van ondernemers die helemaal willen stoppen, biedt de regeling ook perspectief aan ondernemers die willen blijven en hun bedrijfsvoering willen extensiveren. Bijvoorbeeld door hun veestapel voor een diersoort permanent te verkleinen of door geheel te stoppen met een diersoort en de activiteiten met een andere, reeds aanwezige diersoort voort te zetten’, schrijft Wiersma in een Kamerbrief.
Marktconforme vergoeding
De Rpgb maakt 100 procent marktconforme subsidieverstrekking mogelijk voor de te sluiten productiecapaciteit op basis van bedrijfsspecifieke taxaties, waarmee maatwerk op bedrijfsniveau kan worden geleverd. Daarnaast kunnen ook bijdragen worden verstrekt voor het doorhalen van productierechten, voor het slopen en afvoeren van de productiecapaciteit en voor de kosten van planologische procedures en adviesdiensten.
Met de maatregel komt de minister tegemoet aan een aangenomen motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie) die opriep om de MGB relatief aantrekkelijk te maken voor verouderde agrarische bedrijven, in vergelijking met de Lbv-plus en Lbv.
Boven drempelwaarde
Veehouderijlocaties die in de bedoelde gebieden zijn gelegen, komen voor deelname in aanmerking wanneer zij een ammoniakemissiereductie realiseren boven een landelijke in de regeling opgenomen drempelwaarde (250 kilo ammoniak per jaar voor melkvee- en rundveebedrijven en 750 kilo ammoniak per jaar voor overige veehouderijen).
Plus 30 miljoen
Met de MGB wordt 140 miljoen euro aan provincies beschikbaar gesteld: 110 miljoen begin 2025 en 30 miljoen euro binnen 18 maanden na inwerkingtreding van de regeling en na een tussentijdse evaluatie en op basis van een dan nader te bepalen verdeelsleutel.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen