Ongeveer 4,6 miljoen voor groenblauwe diensten en dierenwelzijn in Overijssel

Er is een totaalbedrag van ongeveer 4,6 miljoen euro beschikbaar. Daarmee moet volgens GS een belangrijke financiële bijdrage worden geleverd aan maatschappelijke opgaven in Overijssel die voortvloeien uit de Green Deal, de Kaderrichtlijn Water, de Nitraatrichtlijn en het Klimaatakkoord.
Max 120.000 euro per aanvraag
Volgens GS kunnen actieve en jonge landbouwers (tot 40 jaar) of een samenwerkingsverband van boeren in Overijssel in die periode een subsidie van minimaal 15.000 euro en maximaal 120.000 euro aanvragen. Het moet gaan om investeringen die bijdragen aan ‘een wijziging van de bedrijfsvoering naar kringlooplandbouw en tegelijkertijd voldoende verdienvermogen voor de boer opleveren’.
De subsidieregeling wordt 15 januari 2025 om negen uur ’s morgens open gesteld en op 14 maart om vijf uur ’s middags gesloten.
Versterking
Op de provinciale site wordt de komende openstelling inmiddels aangekondigd. Als aanvulling op het GS-besluit wordt in een toelichting gemeld dat de subsidies aan drie doelen moeten bijdragen: ‘matiging van en aanpassing aan klimaatverandering of het bevorderen van duurzame energie’, ‘het bevorderen van duurzame ontwikkeling of efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen’, en als derde ‘het tot staan brengen en ombuigen van biodiversiteitsverlies, versterking van ecosysteemdiensten of instandhouding van habitats of landschappen en/of verbeteren van dierenwelzijn’.
In de uitgebreide toelichting wordt ook gesteld dat agrarische bedrijven die ‘optimaal en duurzaam willen produceren om zo op de lange termijn rendabel en solvabel te blijven’. periodiek hun gebouwen en uitrusting moeten vernieuwen en aanpassen: ‘Op deze manier kan optimaal gebruik worden gemaakt van innovaties en kan hun bedrijf zich ontwikkelen in een richting die past bij veranderende maatschappelijke wensen en eisen (‘license to produce’).’
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Bram Teeuwsen