Gelderland wil latente stikstofruimte intrekken
Het plan geldt in eerste instantie voor nieuwe vergunningen. Daarin wordt een voorschrift opgenomen dat de vergunde activiteit binnen drie jaar moet zijn gerealiseerd. Als er na deze deadline nog latente ruimte is, wil Gelderland die in kunnen nemen. Hoe de provincie met bestaande vergunningen omgaat, weet het nog niet. Dat wordt begin volgend jaar duidelijk.
Het doel van het beleid is om te voorkomen dat de stikstofuitstoot de komende jaren toeneemt. ‘Dat zou betekenen dat er op andere terreinen extra veel stikstofreductie moet worden gerealiseerd om alsnog de doelen te kunnen halen. We willen voorkomen dat het langer duurt voordat de natuurkwaliteit verbetert waardoor de mogelijkheden voor het verlenen van vergunningen voor activiteiten beperkt blijven’, zo schrijft het college van Gedeputeerde Staten (GS) in een brief aan Provinciale Staten. Daarnaast wil Gelderland dit beleid ook gebruiken om het vergunningenbestand te actualiseren.
Overwegingen
Gelderland wil op 1 juli 2025 starten met de uitvoering. Deze zal zich in eerste instantie richten op niet (meer) gerealiseerde activiteiten rondom de meest voor stikstof kwetsbare Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe.
Zo’n intrekkingsbeleid opstellen is zeker niet gemakkelijk, erkent GS. ‘Waar begin je en waar leg je de grens? Dit beleid voeren we alleen uit onder een zorgvuldige afweging van de belangen. Wat bijvoorbeeld meeweegt is of een ondernemer aannemelijk kan maken dat hij/zij op korte termijn alsnog alle vergunde activiteiten en de daarbij behorende stikstofruimte gaat benutten.’
Vervolg
Voor het vormgeven van het beleid wil Gelderland in gesprek gaan met de sectoren landbouw en industrie, en ook met natuurbeheerders en milieuorganisaties.Ook wordt het beleidsvoorstel door middel van een internetconsultatie ter inzage gelegd voor alle Gelderse inwoners en bedrijven. Al deze respons worden gebruikt bij het opstellen van het nieuwe beleid.
Brabant
Gelderland is niet de eerste provincie die intrekkingsbeleid heeft aangekondigd. Ook het Brabantse provinciebestuur heeft soortgelijke plannen om latente ruimte van niet-gebruikte stallen en slapende vergunningen in te gaan trekken. Vanuit de boerenorganisaties kwam daar veel kritiek op. Ook juristen zetten vraagtekens of dit via een algemene maatregel mogelijk is.