Wanneer mag ik mest uitrijden? Een kort resumé
Vaste mest vanaf zaterdag op de lichtere gronden
De voorschriften zijn ten opzichte van 2024 slechts op een aantal details veranderd. Vaste mest (en steekvast zuiveringsslib) mag op zand- en lössgrond vanaf aankomende zaterdag, 1 februari, worden uitgereden. Of dit ook gebeurt, is natuurlijk de vraag gezien de natte omstandigheden. Sterker nog, dierlijke mest mag helemaal niet worden uitgereden als de bovenste laag verzadigd is met water. Vaste mest mag tot en met 31 augustus op zand- en lössgronden worden uitgereden.
Minder beperkingen met vaste mest op de zware gronden
Op klei- en veengrond zijn er minder beperkingen. Daar mag bijvoorbeeld als de omstandigheden het toelaten vaste mest het hele jaar over bouwland worden uitgereden. Voor grasland geldt dat dit ook pas mag vanaf 1 februari.
Wat zijn de beperkingen met het uitrijden van vaste mest?
Met vaste mest gelden op bouw- en grasland en op zand- en lössgrond en klei- en veengrond min of meer dezelfde voorschriften. Zo mag niet worden uitgereden als de bovenste laag verzadigd is met water of als de bodem in de periode van 1 september tot en met 31 januari tegelijk wordt bevloeid, beregend of geïnfiltreerd. Voor de verschillende mestsoorten en grondsoorten kunnen nog meer beperkingen gelden. Raadpleeg hiervoor de informatie die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hier over deelt.
De heilige datum van 16 februari
Dan nog in het kort drijfmest. Dat mag dus vanaf 16 februari, maar alleen op grasland. Voor bouwland is het toegestaan van 16 maar tot en met 31 juli. Nou zijn er ook hier nog wat uitzonderingen. Zo mag drijfmest wel worden uitgereden als er sprake is van een ‘vroeg gewas’. Dat is een hele lijst met in totaal 414 uitzonderingen, waar er ook vanaf 16 februari met drijfmest mag worden bemest. Het perceel waarop het vroege gewas wordt geteeld en die de boer wil bemesten, moet wel uiterlijk 24 uren daarvoor zijn aangemeld bij RVO. Ook voor strorijke mest zijn uitzonderingen vastgelegd in de uitgangspunten van RVO.
Overtredingen hebben gevolgen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en RVO (in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) controleren en handhaven op de regels voor grondgebruik. Als er een overtreding wordt geconstateerd, kan dit gevolgen hebben, bijvoorbeeld op subsidies of de gebruiksruimte.