Nationale Databank Flora en Fauna opengesteld voor iedereen

Het overgrote deel van de natuurdata is nu toegankelijk voor iedereen. Gevoelige gegevens, zoals de locatie van kwetsbare dieren en planten, worden niet of beperkt openbaar. ‘Dit heeft te maken met Europese afspraken zoals die zijn vastgelegd in het Verdrag van Aarhus. Daarin is bepaald dat overheden alleen natuurdata verstrekken indien het de instandhouding en/of het herstel van soorten niet in gevaar brengt. Voor een selecte groep soorten (ongeveer 2,5 procent) geldt deze bepaling’, schrijft Rummenie in de Kamerbrief.
Wens kabinet
Met het openbaar maken van de natuurdata wordt een punt uit het hoofdlijnenakkoord gerealiseerd. ‘Dit kabinet vindt het belangrijk dat de daadwerkelijke staat van de natuur voor iedereen inzichtelijk is. Op deze wijze kunnen we bouwen aan een robuuste natuur: waar het goed gaat, waarderen we dat, waar de kwaliteit stabiel is, behouden we die en waar het slecht gaat, werken we aan herstel. De gegevens van de NDFF zijn hiervoor een waardevolle basis.’
Het doel van de openbaarmaking is dat burgers inzicht krijgen welke planten en dieren voorkomen in de omgeving. Ook overheden hebben de gegevens nodig bij de beoordeling van vergunningenaanvragen en de ontwikkeling van projecten. De gegevens waren tot op heden alleen zichtbaar voor overheden en natuurorganisaties.
Welke data zit er in de bank?
De NDFF wordt gevuld met data die wordt aangeleverd door soortenorganisaties zoals de Vlinderstichting en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Ook terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten leveren natuurgegevens aan. Hetzelfde geldt voor burgers. Zij kunnen via apps als Waarneming.nl data aanleveren. Ook overheden en groene adviesbureaus kunnen waarnemingen toevoegen aan de NDFF.
Het beheer van de databank ligt in handen bij BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de provincies. De kosten worden door zowel het ministerie van LVVN als de gezamenlijke provincies gedragen. LVVN draagt twintig procent bij, de provincies tachtig procent. ‘Dit is ook vastgelegd in een tijdelijke bestuurlijke overeenkomst die ik op 23 januari heb afgesloten met provincies en blijft het uitgangspunt in de toekomst’, aldus Rummenie.
Langgekoesterde wens
De openstelling van de NDFF is een langgekoesterde wens van de Haagse politiek. In 2019 werd er al een motie van de SGP in de Eerste Kamer aangenomen die de minister oproept om de natuurdata openbaar te maken. Oud-minister Schouten meldde in 2020 dat het op korte termijn zou gebeuren, maar dat bleek in de praktijk toch niet mogelijk. Haar opvolger Christianne van der Wal meldde in 2022 dat er ‘uiterlijk in 2024’ wordt omgeschakeld naar het openbaar en gratis beschikbaar stellen van de natuurdata van de NDFF.
BIJ12, waar de NDFF is ondergebracht, meldde begin 2023 dat 2024 niet kon worden gehaald en dat de NDFF pas in 2025 openbaar toegankelijk zou worden. Dat was destijds tegen de wens in van de Tweede Kamer in, want die nam in februari 2023 een motie aan van Caroline van der Plas die opriep om de data eerder toegankelijk te maken.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Tweede Kamer