Overijssel: Luchtwassers werken nu beter, maar controles blijven nodig

Gedeputeerde Staten van Overijssel antwoordt dit op vragen van PvdA-Statenlid Stienus Melis. Die wilde onder meer weten hoe het gaat met het programma ‘De werking van luchtwassers: agrariër is aan zet’.
Dat programma is echter al enkele jaren geleden beëindigd, zo melden GS. De betrokken drie organisaties, de Omgevingsdienst IJsselland (West-Overijssel, red) en Twente plus de provincie zelf hebben de controles in hun reguliere jaarprogramma opgenomen.
620 controles
In totaal zijn in de periode 2021 tot en met 2024 ongeveer 620 controles door hen uitgevoerd. Agrarische bedrijven waar bij eerdere controles overtredingen werden gevonden kregen daarbij extra aandacht. Bij deze controles zijn de logbestanden opgevraagd. Bij de 47 door de provincie uitgevoerde controles werden 14 waarschuwingen uitgedeeld. Ook lopen twee boeren het risico op een dwangsom. De Omgevingsdienst Twente controleerde 115 luchtwassers en constateerde in 30 gevallen een overtreding.
De Omgevingsdienst IJsselland is vorig jaar met een nieuw project gestart, ‘Luchtwassers 2024’. Na een informatiecampagne onder boeren maar ook voor de installateurs van luchtwassers zijn alle 165 bedrijven in dit deel van de provincie met een luchtwasser gecontroleerd. In 49 gevallen werd een overtreding gevonden.
Te hoge zuurtegraad
Meest voorkomende overtreding is dat de zuurtegraad (pH-waarde) van de luchtwasser buiten de gestelde bandbreedte valt. Wanneer deze pH-waarde afwijkt vangt de luchtwasser minder of geen ammoniak op. Andere overtredingen zijn onder meer geen geregistreerd stroomverbruik, onvoldoende logging van verplichte parameters of afwijkingen bij het spuiwater.
Bij alle gevonden overtredingen wordt begonnen met een waarschuwing voor de boer. In de meeste gevallen wordt daarna de overtreding opgelost. Pas als overtredingen blijven voortduren wordt een last onder dwangsom opgelegd. GS stelt daarbij dat goed werkende luchtwassers belangrijk zijn om de ammoniakuitstoot terug te dringen. Wel geeft het college toe dat het om complexe installaties gaat.
Controle blijft nodig
Hoewel de situatie afgelopen jaren dus zeker verbeterd is blijft controle op de werking van de luchtwassers nodig volgens het college: ‘Op deze manier kunnen we blijven bijsturen op de tekortkomingen die we de afgelopen jaren zijn tegen gekomen.” Een nieuw speciaal programma opzetten is niet nodig omdat de controles nu een vast onderdeel zijn van het werk van de drie organisaties.
Wel wordt dit jaar bekeken of er bij de controles van de provincie en de twee omgevingsdiensten beter samen kan worden gewerkt of in ieder geval volgens een op elkaar afgestemde planning.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek