Praktijkdag duurzaam graslandbeheer in Deurningen

Centraal op de studiedag staat de praktische kant van geïntegreerde gewasbescherming (ICM). Veehouders Gerard en Els Uijterlinde gaan samen met grasspecialisten van Limagrain en ABZ Diervoeding in op de relatie met bemesting, (mechanische) onkruidbestrijding, voederwaardekwaliteit en het gebruik van kruidenrijke grasmengsels. De kennisbijeenkomst telt mee voor de spuitlicentie-verlenging onderdeel Teelt.
Vijf workshops
Op een speciaal aangelegd proefveld – met diverse graszaadmengsels, klaversoorten en kruiden – zijn vijf workshops te volgen. De eerste gaat in op het middelengebruik in (kruidenrijk) grasland. ‘Dat kan effectief omlaag als je weet dat kruiden bijdragen aan een gezonder ecosysteem en betere bodemvruchtbaarheid’, aldus de organisatoren. Op de tweede halte gaat het om het optimaal inzetten van de beschikbare mestruimte binnen steeds strengere regelgeving.
Grasmengselkeuze
De derde workshop laat aan de hand van het demoveld zien hoe de botanische samenstelling – grasmengselkeuze – kan bijdragen aan robuust grasland met hoge weerstand tegen ziekten en plagen. Omdat mechanische werkwijzen belangrijk zijn bij duurzaam onderhoud is ook daarover een workshop voorzien. Daarbij gaat het om de werking en afstelling van wiedeggen, grasrollers met doorzaai, beluchters en spotsprayers. Het programma wordt afgesloten met de praktijkcase van Erve Mentink als laatste workshop. Deze case bewijst volgens de organisatoren van de dag dat bij geïntegreerd beheer een efficiënte melkproductie mogelijk is op basis van een hoge voederwaarde-benutting met laag krachtvoerverbruik.
Veehouders, loonwerkers en andere geïnteresseerden kunnen zich hier inschrijven.