De Wieckse in Enschede heeft voortaan Lenteland-boeren


De ambities van de nieuwe boeren op De Wieckse voor het eerste jaar zijn groot: de opzet van een zelfoogsttuin, een winkel en het herstellen van waardevolle landschapselementen, waaronder hagen.
Landbouw van deze tijd
De huidige eigenaren van De Wieckse verkochten de boerderij en grond aan Lenteland om de plek opnieuw een landbouwfunctie te geven, passend bij deze tijd. De nieuwe boeren willen met hun werk bijdragen aan het herstel van het gebied en een plek creëren waar de natuur en de gemeenschap centraal staan. Zo meldt Lenteland. De Wieckse heeft een rijke geschiedenis. De boerderij werd gebouwd in 1909, was het tot 1988 een melkveebedrijf en tot 2005 een vleesveebedrijf. Daarna werd het landgoed niet meer actief voor landbouw gebruikt.
Landbouw en natuurherstel
‘Frans de Vries, energiek, handig en gepassioneerd over groeiende gewassen en natuur, is vastbesloten de boerderij weer een bloeiende landbouwfunctie te geven’, aldus Lenteland. ‘Hij heeft een achtergrond in archeologie, studeerde aan de Warmonderhof en werkte eerder als tuinder en dagelijks manager op zorgboerderij Pluk! Den Haag. ‘Met de zelfoogsttuin op de Wieckse willen we mensen niet alleen laten zien waar hun eten vandaan komt, maar ze ook betrekken bij het proces. Het is een plek om te leren, te werken en te genieten van wat de natuur ons biedt’, aldus de boer zelf.
Ontmoetingsplek
Annelieke, die haar werk als gebarentolk naast haar boerenleven zal voortzetten, voegt toe: ‘We produceren en verkopen hier straks groente en fruit en creëren tegelijkertijd een ontmoetingsplek voor de buurt.’ De reacties uit de omgeving zijn tot nu toe positief, vertelt Eline Veninga van Lenteland. ‘Mensen uit de buurt vinden het fijn dat er weer boeren aan het werk gaan op deze plek. En er is veel enthousiasme over de mogelijkheid om straks lokale producten te kopen en een kopje koffie te drinken op het erf.’
Respect voor historie
Boerderij de Wieckse heeft sinds 1909 zes generaties in dezelfde familie gezeten. Het is een bijzondere plek met veel geschiedenis. ‘Dat zie je terug op allerlei plekken op de boerderij’, vertelt Frans. ‘Het is geweldig om deze plek een nieuwe toekomst te geven, met respect voor die historie en ook inspelend op de wensen uit de omgeving en eigen ideeën over hoe je hier een prettig voedselproducerend landschap neerzet.’
Uitnodiging kennismaking
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar deze plek en zelf lekker buiten wil werken is er op zaterdag 29 maart plant dag van 10.00 tot 12.00 uur. Vrijwilligers kunnen dan zelf fruit struiken planten. Frans en Annelieke de Vries geven een rondleiding over de boerderij waarna iedereen die dat wil aan de slag kan met het planten. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Zevende Lenteland-boerderij aangekocht
Lenteland koopt de boerderijen met grond, zoekt geschikte boeren en ondersteunt bij de opstart van de boerderij. De grond blijft voor altijd bestemd voor regeneratieve landbouw. Alle boerderijen zijn coöperaties. Iedereen kan mede-eigenaar worden en mensen in de buurt kunnen mee-eten van de oogst. Er zijn nu zes lopende boerderijen, de zevende is net aangekocht en er volgen er meer.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Lenteland De Wieckse