'Animal Rights overschrijdt grens door BBB in verband te brengen met vermeende misstanden'

Animal Rights heeft voor een documentaire undercoverbeelden gemaakt bij varkenshouder Henk Meerdink in Aalten. Dit gebeurde in het kader van een onderzoek naar verbanden tussen de agrolobby en de politiek.
Op de beelden zijn dode en gewonde varkens te zien. Meerdink zelf kon vrijdag nog niet reageren op vragen of de video bij zijn bedrijf is gemaakt. De beelden konden dus nog niet geverifieerd worden.
Van der Plas heeft de video wel bekeken en neemt een duidelijk standpunt in. „De beelden zijn schokkend – daarover bestaat geen misverstand. Wat BBB betreft moeten misstanden in de veehouderij, net als bij huisdieren, keihard worden aangepakt. Dieren verdienen altijd een fatsoenlijke behandeling. Wie misstanden constateert, meldt dat direct bij de NVWA zodat er kan worden ingegrepen – in het belang van het dier."
Zelfstandige partij
Met de documentaire willen de makers laten zien dat BBB, als onderdeel van de landbouwlobby, doorgedrongen zou zijn tot de regering. Van der Plas is het daar niet mee eens. „De betreffende ondernemer is raadslid van een zelfstandige, lokale partij. Dat die partij in politieke zin een bondgenootschap heeft met BBB, doet daar niets aan af. Die partij opereert onder een eigen naam, met eigen leden, verantwoordelijkheden en standpunten. De suggestie dat BBB daarmee medeverantwoordelijk zou zijn voor het reilen en zeilen op individuele boerenbedrijven is niet alleen feitelijk onjuist, maar ook beschadigend. BBB blijft zich inzetten voor een eerlijk en uitvoerbaar landbouwbeleid waarin dierenwelzijn en het toekomstperspectief voor boeren hand in hand gaan."
Wetsvoorstel BBB en VVD in de maak
Het gerechtshof in Den Bosch sprak medio december zestig dierenrechtenactivisten vrij van lokaalvredebreuk en wederrechtelijk binnendringen bij een varkenshouder in Boxtel in 2019. BBB en VVD kondigde na deze uitspraak aan dat zij een wetsvoorstel gaan maken tegen stalbezettingen. Ook moet dit boeren beter beschermen tegen intimidatie en onrecht.
Volgens Van der Plas wordt er achter de schermen hard gewerkt aan dit wetsvoorstel. Vorige week zijn alvast Kamervragen gesteld, waarmee naar eigen zeggen de volgende stap gezet kan worden bij het opstellen van het wetsvoorstel.
Huidige wetgeving onvoldoende
De minister stelde in antwoorden op eerdere Kamervragen vast dat de huidige wetgeving onvoldoende handvatten biedt om op te treden bij een illegale stalbezetting. BBB en VVD vragen zich af of het klopt dat op basis van de uitspraak van het Gerechtshof sprake moet zijn van het bewezen forceren van deuren voordat de rechter uitgaat van braak en daarmee het wederrechtelijk binnendringen.
Ook willen de partijen van de minister weten of het dus betekent dat iedereen zijn of haar stal met sloten moet vergrendelen om te kunnen bewijzen dat sprake is van braak en om te voorkomen dat ongewenste personen de stal binnendringen.