Twitterboer Kloosterboer: ‘Boeren bashen lijkt ongestraft door te kunnen gaan’

‘Twitterboer’ Kloosterboer kwam in het café tijdens het biljarten met zijn kameraad en collega-akkerbouwer aan de praat. „Hij vertelde dat dat bij hem ook was gebeurd. Geen van de actievoerders had met hem gesproken. Hij wil zelf liever niet naar buiten treden. Stel dat de actievoerders vervolgens bij hem in de bosjes gaan liggen en hem over twee weken een keer met een spuit over het land zien gaan. Dat wil je natuurlijk niet hebben, want dan grijpen ze dat weer aan.”
Extra aandacht
Kloosterboer heeft zich ook wel afgevraagd of hij er zelf aandacht aan moest besteden op Facebook. „Extinction Rebellion doet dit om aandacht te vragen en dat doen ze op zich goed voor wat ze willen bereiken. Door het er weer over te hebben, wordt die aandacht alleen maar groter. Maar aan de andere kant: wij houden ons aan alle regels en werken binnen de wet. En je moet je afvragen of alles maar gezegd mag worden. Ik vind dit activisme en laster.”
Hoge voedselprijzen
Maar los daarvan speelt er nog heel iets anders waar Kloosterboer naar verwijst. „Gebruik van gewasbescherming zorgt voor goed en betaalbaar voedsel. Deze actie laat de kloof tussen burger en consument zien. Een bredere discussie in deze is zeer wenselijk.”
Kloosterboer is zelf melkveehouder met 130 stuks melkvee op een bedrijf van 75 hectare in Oxe bij Colmschate. Naast gras verbouwt hij ook mais.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Geertjan Kloosterboer