De wolf hoort in Nederland, vindt de Kamer - en de Heerlijke Hollandse Hap ook

Een motie van Joost Eerdmans (JA21) dat de wolf niet thuishoort in Nederland kreeg maar een handjevol voor-stemmen. Wel was een meerderheid van de Kamer het eens met moties die stelden dat wolven mensenschuw moeten blijven en weg moeten worden gehouden bij landbouwhuisdieren.
De meeste Kamerleden stemden ook in met een motie van BBB en SGP die de regering vraagt om een gedragscode om wolven actief te verjagen uit de buurt van mensen en vee. Ook twee moties die oproepen om boeren makkelijker toegang te geven tot subsidies voor wolfwerende maatregelen kregen een meerderheid achter zich.
Ook steunde de Tweede Kamer moties om wolven mensenschuw te houden, onder meer door toe te staan dat ze verjaagd kunnen worden als ze in de buurt van mensen en hun vee komen. Moties van enerzijds CU, SGP en PVV en anderzijds van PvdD en PVV om het aanbod van wilde dieren groot genoeg te houden om de wolf ervan te weerhouden landbouwhuisdieren aan te vallen, werden ook door een meerderheid van de Kamerleden gesteund.
Opkoopregelingen en Renure
Een brede meerderheid van de Tweede Kamer wilde ook dat minister Wiersma het plan van de sector gaat uitvoeren om met een partiële opkoopregeling de druk op de mestmarkt te verlichten, en die regeling zo snel mogelijk open te stellen. Als dat niet lukt, moet de minister deze zomer nog met een pakket maatregelen komen om een koude sanering in de melkveehouderij te voorkomen.
Ook steunde een Kamermeerderheid moties om het gebruik van kunstmest te verminderen en die zoveel mogelijk te vervangen door mest of kunstmestvervangers als Renure. In het Achtste Actieprogramma Nitraatrichtlijn zou daarvoor mogelijkheden moeten worden ingebouwd.
Voedselverspilling en de Heerlijke Hollandse Hap
Verder stemde de Kamer in met een motie van de BBB om bij klimaat- en biodiversiteitsplannen een voedseltoets toe te passen, zodat Nederlanders en andere EU-ingezetenen verzekerd blijven van voedsel van eigen bodem, en een van de ChristenUnie om verspilling tegen te gaan door te stimuleren dat groenten die er niet perfect uitzien (onder andere omdat boeren minder gewasbeschermingsmiddelen kunnen gebruiken) toch te gebruiken. Deze moties pasten mooi bij een andere BBB-motie die een meerderheid kreeg, en die oproept voor een ‘Week van de Heerlijke Hollandse Hap', waarbij de focus moet liggen op het aanbieden van lokaal Nederlands geproduceerd voedsel.

Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Flanamsterdam via Wikimedia Commons