Phytophthora module van Agrifirm praktijkrijp
Beter beeld, beter doen
De module die draait op het platform Akkerweb biedt een preventieve beheersingsstrategie waarin bij voorkeur gespoten wordt kort voor voorspelde kritieke perioden. Akkerweb maakt gebruik van de teeltgegevens van telers. Op basis van de schimmeldruk en de weersverwachting wordt een advies gemaakt. “Je kunt met meer inzicht beslissingen nemen. Je krijgt een beter beeld van wat er aan de hand is en dat kun je bespreken met je adviseur. Kortom: je gaat het beter doen”, zegt Roerink.
Zelfs perceel specifiek
De module biedt de teler de mogelijkheid om het advies bedrijf- of zelfs perceel specifiek te maken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op perceelniveau de instellingen voor loofgroei en infectierisico aan te passen. Het adviessysteem houdt ook rekening met de (soms snelle) groei van het gewas. Indien nodig houdt het ook de knolbescherming in de gaten en geeft het in Noordoost Nederland specifiek advies om het infectierisico vanuit oösporen af te dekken.
Het systeem is accuraat en snel en bovendien corrigeert het zichzelf. “Elke 6 uur worden de gegevens ververst en rolt er een nieuw advies uit.” Indien de omstandigheden (onverwacht) snel veranderen, dan krijgt de teler een sms. “Dan weet hij dat er iets bijzonders aan de hand is.”
Leertraject
Veel heeft Agrifirm geleerd van de testfase in 2016. Zo kregen de aardappeltelers aan het begin van het seizoen te maken met een infectueuze periode, die veel telers in de problemen bracht. Dat gold niet voor de gebruikers van de module want op basis van die module voerden de telers in juni en juli redelijk frequent bespuitingen uit. Het verschil tussen deelnemers en niet-deelnemers was volgens Roerink evident. “Gebruikers van de module kenden geen problemen, andere telers wel.”
Is de schimmeldruk gering, dan zal de module aangeven dat je kunt ‘rekken’. “Dan moet je niet nerveus worden als je 10 dagen kunt wachten. Want dan is het ook niet nodig om te spuiten.
Preventie
Gebruik maken van de module wil niet zeggen dat er minder bespuitingen uitgevoerd worden en dus een besparing op spuitkosten oplevert. Dat kan volgens Roerink zeker wel in een periode met weinig neerslag. Maar als het weer wisselvallig en onstabiel is, wijst de module juist op tijdig spuiten. In een minder stabiele weerperiode is het vooral vinger aan de pols houden. “De module is gericht op preventie. Door steeds op het juiste moment te spuiten met bv Infinito of ander preventief product, hoef je minder correctie middelen toe te voegen. Minder of geen inzet van een correctie middel betekent natuurlijk winst, ook milieuwinst.”
Kan een preventief advies niet opgevolgd worden – bijvoorbeeld bij extreem weer – dan wordt een curatieve- of een stopbespuiting geadviseerd.
De Phytophora advies-module van Agrifirm kost € 200,-. Voor een jaarlijkse update wordt € 50,- per jaar gerekend.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer