Overijssel: doelmatigheid besteding geld voor Natura 2000 niet goed te bepalen

In november 2023 namen Provinciale Staten een motie aan, ingediend door BBB, SGP, JA21, FVD en CDA, waarin gevraagd werd om te onderzoeken of de besteding van gelden voor natuurdoelen wel doelmatig gebeurt. ‘Het is zinloos om belastinggeld te besteden aan achteraf onhaalbare natuurdoelen’, zo stelden de indieners van de motie.
Lonnekermeer
GS besloot daarop dat voor een duidelijk antwoord een uitgebreid onderzoek nodig was. Daarbij werd als voorbeeld gekozen voor het kleine Twentse Natura 2000-gebied Lonnekermeer met een oppervlakte van 106 hectare. Afgelopen jaren is hier al ruim 2 miljoen euro uit verschillende potjes besteed. Alle onderdelen van het natuurbeheer (zowel beheer als inrichtings- en herstelmaatregelen) zijn bij het onderzoek uitgebreid bekeken.
De conclusie is dat het uitgevoerde natuurbeheer zeker bijdraagt aan de instandhouding van de natuur, maar dat de invloed van externe factoren zoals verdroging en stikstof medebepalend is voor het bereiken van het gewenste doel.
Minder stikstofdepositie
De onderzoekers zelf stellen dat er om ‘daadwerkelijk substantiële effecten te realiseren’ er nog veel maatregelen nodig zijn zoals een betere waterkwaliteit en kwantiteit, minder stikstofdepositie, versnippering van het gebied verminderen en de bestrijding van exoten zoals waterpest en zonnebaars. ‘Gezien deze drukfactoren lijkt het noodzakelijk dat aanvullende (en nog niet uitgevoerde) maatregelen zo snel mogelijk genomen moeten worden. Dit is in overeenstemming met het advies van de Ecologische Autoriteit.’
GS gaat verder niet concreet in op deze aanbevelingen maar concludeert wel dat het in ieder geval niet goed mogelijk is om te bepalen of het geld wel of niet doelmatig besteed is of wordt.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen