Bemestingsverbod Overijsselse pachtgronden: geen boete voor 35 boeren die niet aan voorwaarden voldoen

In december 2022 werd dit bemestingsverbod opgelegd (en daarna jaarlijks verlengd) omdat Overijssel zo stikstofruimte wil scheppen om te voorkomen dat er tegen PAS-melders moet worden opgetreden. Daarvoor werd een clausule over het bemestingsverbod in het pachtcontract opgenomen en werd de pachtprijs verlaagd. Dit bemestingsverbod is inmiddels wel versoepeld. Op percelen die voor drie jaar worden verpacht geldt het bemestingsverbod wel voor 2025, maar niet voor de jaren 2026 en 2027, zo is inmiddels door GS besloten.
Volgens het college hebben verreweg de meeste van de 400 pachters zich goed aan de voorwaarden gehouden. Voor 35 pachters gold dat dus niet: ‘Zij hebben de Gecombineerde Opgave niet volgens voorschrift ingevuld en hebben daarmee een administratieve overtreding begaan. Dit heeft tot gevolg dat een contractuele boete opeisbaar is.’
Geen negatieve intenties
Toch heeft GS nu besloten om in deze 35 gevallen af te zien van het opleggen van een boete en het niet meer in aanmerkingen laten komen voor verlenging van de pacht: ‘Er is niets gebleken van negatieve intenties van deze pachters bij het invullen van de Gecombineerde Opgave.’
De betrokken pachters worden hier per brief over geïnformeerd. Ook enkele adviseurs die optraden namens een pachter krijgen een soortgelijke brief. In deze brieven zal GS wel weer wijzen op de noodzaak van het voldoen aan de voorwaarden, het belang van het bemestingsverbod en dat er consequenties zijn bij nieuwe overtredingen.
Twee boetes
Voor twee pachters die geweigerd hebben om de administratieve gegevens in te leveren, heeft het Overijsselse college al in januari besloten om die de contractuele boete en uitsluiting van de pacht voor een periode van vijf jaar op te leggen.
Bij de invoering destijds riepen boze Twentse boeren hun Overijsselse collega’s vergeefs op tot een boycot van de pacht van deze provinciale gronden: “Als boeren staan wij achter de PAS-melders, maar dit probleem moet de overheid zelf oplossen. Het gaat nu ten kosten van collega-boeren.”
Toch bleek dat afgelopen jaren de belangstelling voor deze pachtgronden groot is. Het gaat om een oppervlakte van tussen de 1.200 tot 1.500 hectare aan landbouwgrond in provinciaal eigendom.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen