‘Willen ze soms de sector kapot maken?’

Op haar Facebookpagina luchtte ze haar hart: ‘De publicatie van dit recente VGO-onderzoek (Veehouderij en Gezondheid Omwonenden, red.) is drie (!) jaar uitgesteld, omdat ze geen longpatiënten konden vinden. Wat toch niet zo ingewikkeld zou moeten zijn als er werkelijk 100 tot 600 per jaar in het ziekenhuis zouden liggen. Tussen 2018 en 2024 is het uiteindelijk gelukt 108 patiënten te vinden voor het onderzoek, oftewel 15 per jaar. Van de 1.200-1.600 die er ‘naar schatting’ waren. En het belangrijkste: er is géén oorzakelijk verband gevonden tussen geitenbedrijven en het voorkomen van longontstekingen.’
Biologisch
Dit veel gelezen bericht op Facebook wil de familie, sinds kort uit drie generaties bestaand, voor deze ene keer nog één keer toelichten. Dat gebeurt op het biologische geitenbedrijf. Dochter Lisa woont daar inmiddels samen met haar man, een melkveehouder uit Nieuw Heeten („Hij vindt geiten leuk, maar is toch een echte koeienboer”) en hun baby. Vader Gerard en moeder Ans huren sinds vorig jaar een huis in Mariënheem en willen in het dorp een woning bouwen.
Ze wonen nu dus in Mariënheem zelf. Hebben ze reacties gehad op de berichten over extra longontstekingen rond geitenbedrijven? „Eigenlijk helemaal niets”, antwoordt Gerard. „Ik denk dat de mensen hier gewoon te nuchter zijn. Dat ze dit allemaal als rare fratsen uit de grote stad zien.”
Volksgezondheid
Om daar meteen aan toe te voegen dat zij dit onderwerp, dus de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid, wel serieus nemen. „Want als er iets niet goed is, dan moet daar zo snel mogelijk iets aan gebeuren.”
Daarom ook hebben ze in 2019 meegedaan met het veelbesproken onderzoek. „De onderzoekers hebben hier op het bedrijf van alles gemonsterd. Van bloed tot mest, maar ook neus- swaps. Zowel bij ons als bij de geiten. Daar hebben we bewust aan meegewerkt.”
De resultaten van dat onderzoek op hun bedrijf werden, na jarenlang uitstel, pas recent met de familie gedeeld, waarbij er geen vreemde dingen uit kwamen. Het uitstel kwam doordat er niet genoeg longpatiënten in de omgeving gevonden konden worden.
„Dat is toch merkwaardig?”, klinkt het eensgezind. Zoals er meer volgens de familie vreemd is, illustreert Ans. „In eerdere onderzoeken werd ook gesproken over een mogelijk verband tussen longontstekingen en veebedrijven. Maar daar werd aan toegevoegd dat astma en allergieën juist weer minder voorkomen op de boerderij. En dat laatste is nu verdwenen.”
Gerard vult aan: „Er wordt ook gezegd dat boerengezinnen er zelf geen last van hebben. Die zouden immuniteit hebben opgebouwd. Maar waarom hebben buurtbewoners die dan niet opgebouwd? Dat is dan toch raar en onlogisch?”
Niet ongerust
De vele bezoekers op het Mariënheemse geitenbedrijf, aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust, lijken in ieder geval niet ongerust. Gerard merkt op: „Maar van een collega-geitenhouder elders in het land hoor je dan dat een monteur door al die publiciteit niet meer op een geitenbedrijf durft te komen. Dat is toch verschrikkelijk?”
In Overijssel, de provincie waarin het geitenbedrijf van de familie Reimert ligt, is al sinds 2018 een geitenstop. Recent stelde de BBB in de Provinciale Staten daar vragen over. Voorlopig wil Gedeputeerde Staten eerst de gezamenlijke reactie van Den Haag en de provincies op het VGO-onderzoek afwachten. De destijds snelle groei van deze relatief kleine agrarische sector werd daardoor flink afgeremd.
Dat heeft voor- en nadelen, volgens de Reimerts. „Het is nooit goed als een sector jarenlang stilstaat. Dat gaat ten koste van de verdere ontwikkeling. Aan de andere kant is daardoor de prijs van geitenmelk stabiel gebleven. Het heeft natuurlijk ook te maken met de situatie van een individueel geitenbedrijf. Er zijn bedrijven die wel moeten groeien om te kunnen investeren in bijvoorbeeld nieuwe stallen en technieken, ook beter voor de dieren en de duurzaamheid. Die groep komt dus vroeger of later in de problemen.”
Uitgebreid
„Wij hebben al voor die geitenstop uitgebreid naar zo’n 1.500 geiten, met zo’n 110 hectare land. Een bewuste keuze om dit bedrijf toekomstbestendig te maken. Dat lijkt gelukt, nu Lisa en haar man dit bedrijf samen met het melkveebedrijf in Nieuw Heeten op termijn helemaal overnemen. We werken nu nog volledig mee. Maar dat gaat in de toekomst dus veranderen.”
Ans verzucht: „Willen ze soms de boer of de veehouderij kapot maken? Iets anders kan ik gewoon niet bedenken bij dit hele verhaal.”
Panorama Salland
Het biologische melkgeitenbedrijf in Mariënheem van Gerard, Ans en Lisa Reimert heeft 1.500 melkgeiten en 350 lammeren. Dankzij de 110 hectare in gebruik is het bedrijf zelfvoorzienend. De geiten krijgen gras, snijmaïs en brok. Het bedrijf is aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust en is bekend om het ‘Panorama Salland’, een muurschildering van 45 meter lang en 4 meter hoog dat in 2007 is gemaakt.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Familie Reimert