'Eerst moet de KDW uit de wet, voordat je aan stikstofmaatregelen kunt denken'

Als een zonering van 250 meter wordt ingevoerd rond de Veluwe en de Kritische Depositie Waarde (KDW) ondertussen nog in de wet blijft, vreest de LTO-voorman en kalverhouder voor grote gevolgen: „Technische innovaties zijn dan juridisch nog steeds niet goed geborgd. We blijven dan Johan Vollenbroek met rechtszaken op ons dak krijgen als sector. Het kaartenhuis stort dan weer opnieuw in en je blijft dan in het oude beleid hangen, net als een paar jaar geleden met de PAS-wetgeving gebeurde. Het kabinet moet daarom eerst de KDW uit de wet halen en de rekenkundige ondergrens verhogen. Dan pas kun je pas aan het instellen van stikstofmaatregelen denken."
Maatwerk bij zonering
Gelderland presenteerde eerder ook al een zoneringsplan. Daarin werd gesproken over zones van 500 meter. Het kabinet lijkt te koersen op 250 meter. Brouwer reageert voorzichtig op dat Haagse voornemen: „Ik ben geen voorstander van die zones, maar als deze verkleind worden van 500 meter naar 250 meter, dan is dat een vleugje positiviteit."
Hij is benieuwd hoe de zonering verder uitgewerkt gaat worden. „Ik hoop dat ze bij het instellen van een zonering van 250 meter vanaf stikstofgevoelige Habitats ook kijken naar de situatie binnen natuurgebieden. Het zou mooi zijn als zo'n bufferzone helemaal of voor de helft (125 meter, red.) binnen een natuurgebied kan vallen en de andere helft daarbuiten. Dan worden minder bedrijven geraakt, hoewel het nog steeds een pijnlijke maatregel is voor diegene die ermee te maken krijgen."
Kaalslag
Het frustreert Brouwer dat er altijd maar naar de Veluwe wordt gekeken, omdat daar volgens hem nu al een kaalslag plaatsvindt door de Lbv en/of Lbv-plus. „Ik spreek burgers in de supermarkt en die vragen mij waarom vlees en eieren zo duur zijn. Vervolgens vragen ze waarom er zulke mooie stallen in het buitengebied gesloopt worden. 'Dat is het gevolg van die stoppersregelingen', leg ik dan uit. En ze hebben gelijk: de mooiste en nieuwste bedrijven gaan tegen de grond. Echt doodzonde. Die burgers moeten oppassen want als we alle boeren uit Nederland laten stoppen, dan zijn straks vlees en eieren uit ons land onbetaalbaar of zelfs niet meer te koop. Alles komt dan uit het buitenland. Burgers moeten dan maar accepteren dat daar vlees wordt geproduceerd onder veel lagere dierenwelzijnsstandaarden dan hier."
Toch wil hij positief afsluiten. „Ik ben ervan overtuigd dat deze BBB-minister oog heeft voor het boerenerf en met redelijke maatregelen komt. Ik kijk daarom uit naar de exacte uitwerking en of ze daarmee boeren perspectief kan bieden en PAS-melders uit de shit kan helpen."