Graszaadoogst volop aan de gang
Snelle afrijping
“Op dit moment wordt vooral roodzwenkgras, hardzwenkgras en veldbeemd geoogst", zegt Sattler. Hier en daar draaien de combines ook op percelen met rietzwenkgras en Westerwolds raaigras. “Engels raaigras is nog niet zover. Dat wordt nog wel twee tot drie weken.” Barenbrug heeft zelf een drogerij, maar ook laten telers hun graszaad drogen bij particuliere drogerijen voordat het naar Barenbrug gaat.
De totale productie aan graszaad ligt in Nederland op 13.500 hectare, waar Barenbrug een groot deel van invult. Het grootste areaal van het Gelderse graszaadbedrijf ligt in Zuid-West Nederland (Zeeland en West-Brabant), gevolgd door Groningen en Noord-Holland/Friesland, Brabant, Limburg en Gelderland.
Droogteschade
Sattler verwacht dat een aantal telers de gevolgen van de droogte in mei en juni zullen merken in de opbrengst. “Zeker als je bedenkt dat we in het najaar ook al 6 tot 7 weken geen regen hebben gehad. Een lastige start van het gewas blijft je dan achtervolgen.” De productiemanager ziet dat ook terug op het eigen kweekbedrijf op Tholen (Zeeland), waar het uitgangsmateriaal wordt geteeld. “In een gemiddeld jaar valt hier 700 mm neerslag, nu zitten we op 150 mm. Dan lever je productie in.”
Omdat er nog weinig percelen zijn geoogst, is het lastig om een goede inschatting te maken van de hectare-opbrengsten. Volgens de productiemanager staat roodzwenkgras er redelijk goed bij. Van veldbeemd vindt Sattler het moeilijk te zeggen, maar daar zou de droogte zomaar oorzaak kunnen zijn van 10 tot 15 procent minder opbrengst. “Voor rietzwenkgras en Engels raaigras is het nu nog te vroeg om er iets zinnigs over te zeggen.” Wel verwacht hij dat er dit jaar minder toppers bij zullen zijn als in voorgaande jaren.
Rassensortiment
De graszaadfirma heeft tientallen rassen bij telers uitgezet. Met 55 procent van het aandeel is Engels raaigras de belangrijkste soort. Deze is een belangrijke grassoort voor zowel voedergras als recreatiegras. Met de revolutionaire ontwikkeling van het RPR concept, een recreatiegrasmengsel met uitlopervormend Engels raaigras, boekt Barenbrug volgens Sattler wereldwijd veel succes. “Op zes continenten zijn inmiddels al fantastische resultaten geboekt in diverse voetbalstadions en op golfbanen, de rassen die hiervoor gebruikt worden zijn in Nederland geteeld.”
Sterk in opmars is rietzwenkgras, waarvan Barenbrug met zachtbladig rietzwenkgras een spectaculaire innovatie heeft in het voedermengsel GreenSpirit Nutrifibre. “als enige veredelaar is Barenbrug erin geslaagd om hardbladig rietzwenk te veredelen naar zachtbladig rietzwenk.” Dankzij zijn diepe beworteling kan het meer mineralen en vocht uit de bodem opnemen. Roodzwenkgras, veldbeemd en Westerwolds raaigras zijn de overige soorten in het teeltplan van 2017.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer