Verschillende Europarlementariërs trekken aan de bel: 'Geef groene kunstmestvervangers nu echt de ruimte'

Ze vragen de Commissie om snel werk te maken van concrete voorstellen, zodat deze duurzame meststoffen effectief ingezet kunnen worden als alternatief voor synthetische kunstmest. Van Portugal tot Roemenië steunen naast de drie initiatiefnemers tien Europarlementariërs uit meerdere politieke fracties de oproep van hun Vlaamse en Nederlandse collega’s aan de milieucommissaris, blijkt uit een brief in handen van Agrio, de uitgever van deze website.
De brief is gericht aan Eurocommissarissen Jessika Roswall (Milieu) en Christophe Hansen (Landbouw). De ondertekenaars stellen dat, als de Commissie een aantal gerichte uitzonderingen toestaat op de Nitraatrichtlijn, RENURE niet langer als dierlijke mest hoeft te worden beschouwd, maar als volwaardige groene kunstmestvervanger. De brief is ook ondertekend door de Nederlandse SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.
Invoerheffingen
De oproep komt op een moment dat de Europese Commissie overweegt invoerheffingen op te leggen aan kunstmest uit Rusland en Wit-Rusland. Volgens de ondertekende Europarlementariërs is dit hét moment om de strategische afhankelijkheid van ingevoerde kunstmest te doorbreken. Ze pleiten daarom ook voor een permanente uitzondering (derogatie) op de Europese Nitraatrichtlijn, zodat boeren onder duidelijke voorwaarden structureel gebruik kunnen maken van organische dierlijke mest, met name op graslanden.
Jessika van Leeuwen (BBB), lid van de commissies Landbouw en Internationale Handel, benadrukt:
„Als we de afhankelijkheid van kunstmest uit Wit-Rusland en Rusland willen verminderen, moeten we de inzet van duurzame, natuurlijke alternatieven stimuleren. Daarom heb ik amendementen ingediend op het Commissievoorstel om een financieel haalbaar kader te creëren voor het gebruik van RENURE."
CO₂-intensieve kunstmest vervangen
Wouter Beke (CD&V), Belgisch delegatieleider in de EVP-fractie, vult aan: „Boeren moeten minder afhankelijk worden van dure, ingevoerde kunstmest. Meer gebruik van eigen dierlijke mest betekent niet alleen lagere kosten, maar versterkt ook de strategische autonomie van onze landbouwsector. Dit is bovendien een win-win voor het milieu én voor een circulaire landbouw. De Commissie moet nu snel schakelen."
Sander Smit (BBB), lid van de Milieucommissie, stelt: „De nieuwe Europese landbouwvisie erkent het belang van koolstofarme meststoffen en herwonnen nutriënten, zoals RENURE en goed behandeld digestaat. Door uitzonderingen toe te staan binnen de Nitraatrichtlijn, geven we boeren eindelijk de ruimte om CO₂-intensieve kunstmest te vervangen door duurzame groene kunstmestvervangers. Dat is goed voor de bodem, het klimaat, de kringloop en het verdienmodel van onze agrarische familiebedrijven."
Wettelijk kader
Met deze gezamenlijke brief roepen Beke, Van Leeuwen en Smit de Europese Commissie dan ook op om snel te komen met een wettelijk kader dat het gebruik van groene kunstmestvervangers uit verwerkte dierlijke mest mogelijk maakt – praktisch, duurzaam en economisch verantwoord.

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: BBB Europa